Лазаревац добија кружни ток код језера Очага и две фабрике за прераду отпадних вода

Влада Републике Србије донела је закључак о изградњи кружног тока и пасареле на Ибарској магистрали код језера Очага која ће почети у августу или септембру. Такође, у плану је и изградња два погона за прераду отпадних вода и 75 километара канализације, рекао је министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић приликом данашње посете општини Лазаревац.

Он је истакао да ће кружни ток престати да буде политичка тема када буде изграђен: „Апелујем на руководство општине да наставе са позитивним притиском како не бисмо губили динамику. Ово је важна ствар за Лазаревац, Београд и све грађане који гравитирају ка овом делу Србије. Ми смо одлучни да то брзо изградимо“.

Момировић каже да је план да се у наредних пет година у потпуности промени комунална инфрастуктура државе, како би земља била значајно чистија. У Србији се деценијама отпадне воде избацују у природу што, како је указао, представља потенцијалну еколошку бомбу, јер онда из природе узимамо пијаћу воду, сматрајући да природа има снагу да је пречисти.

Два постројења за прераду отпадних вода биће изграђена у Лазаревцу и Великим Црљенима, уз 75 километара канализационе мреже и девет километара главног фекалног колектора који пролази кроз централно градско језгро, рекао је председник општине Лазаревац Бојан Стевић. Укупна вредност овог пројекта је 40,46 милиона евра.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *