„Чаробни врт Богосава Живковића у селу Лесковцу“ споменик културе

Завод за заштиту споменика културе града Београда је израдио Предлог одлуке о утврђивању „Чаробног врта Богосава Живковића у селу Лесковцу“ за споменик културе, што је био повод да стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда посете Лазаревац и одрже сасатанак са представницима општине.

Чаробни врт Богосава Живковића представља комплекс који чине родна кућа уметника са почетка 20. века, кућа за становање, привредни објекти и скулптуре. Богосав Живковић је и један од аутора који је учествовао у изградњи амбијенталне парковске целине Каменград у центру Лазаревцу која садржи елементе етно наслеђа и има велики туристички потенцијал. 

Радни обилазак Лазаревца отпочео је посетом Каменграда, Туристичке организације Лазаревца и Модерне галерије.  Обилазак је настављен посетом куће Богосава Живковића у којој их је дочекала његова ћерка Милка Васиљевић. Потом је уследио обилазак културних добара: Кућe породице Димитријевић и Црквe Светог великомученика Димитрија у селу Лесковцу. 

На терену се разговарало о будућим плановима везаним за обнову појединих објеката са посебним акцентом на потребу обнове цркве брвнаре посвећене Светом Ђорђу у селу Брајковац код Лазаревца и неопходној замени кровног покривача на Цркви Светог великомученика Димитрија у Лесковцу.

На позив председника Скупштине општине Лазаревац Бојана Синђелића, стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда – Оливера Вучковић, директор, др Марина Павловић, помоћник директора и Анђелија Милашиновић, етнолог-антрополог разговарали су са председником Скупштине општине Бојаном Синђелићем и директором Туристичке организације Лазаревца Мирком Ковачевићем.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *