БЕЗ КРОВА НАД ГЛАВОМ СТРАХУЈУ ДА СУ ЗАБОРАВЉЕНj

Sportski Centar romi

Живоjин Митровић, председник Координационог центра за укључивање Рома града Београда, заjедно са Енесом Љаjићем, председником Центра европских вредности за имплементациjу и толеранциjу (ЦЕВjТ) обишао jе у четвртак људе коjи су услед поплава остали без своjих домова, смештене у Спосртко-рекреативном центру „Колубара“ у Лазаревцу.

Митровић jе истакао неопходност да се што пре помогне људима коjи су због поплава остали без игде ичега, наводећи да за то очигледно не постоjи довољно воље код надлежних органа у општини, граду и држави.

„Ови људи су, колико чуjем, заборављени. Овде смо да снимимо ситуациjу и да утврдимо проблем коjи ћемо рефлектовати на локалном, градском и републичком нивоу како би се за ове људе нашло траjно решење. Нисам за то да се за њих нађе привремено решење, jер како сам чуо од ових људи, они су већ четврта генерациjа коjа има привремено решење и већ децениjама живе у баракама коjе су биле неусловне за живот и пре ове катастрофе коjа се десила“, рекао jе Митровић.

Од првог дана са људима смештеним у спортском центру су волонтери ЦЕВjТ-а. „ Овде смо од првог дана и буквално смо се сродили са овим људима. За њих jе наjважниjе наћи адекватан смештаj што пре, jер стање неизвесности постаjе психички неприхватљиво“, каже Љаjић.

Др Верица Гуцоња, епидемиолог, брине о овом центру и људима у њему 24 сата дневно. Сваког четвртка лекари дома здравља обављаjу прегледе људи и деце смештених у центру, а следеће недеље посетиће их и педиjатар и психолог.

Тренутно седамдесет шест људи живи у сали спортског центра, а око двадесеторо деце. Они  су ту већ три месеца, а о њима двадесет четири сата дневно брину представници Црвеног крста и служба лазаревачког Дома здравља. Различите солуциjе и обећања су се у претходном периоду могли чути, али коначног решења за њихов смештаj jош увек нема. Већина њих дошла jе из месне заjеднице Велики Црљени.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *