107. годишњица Колубарске битке обележена у Лазаревцу (ВИДЕО)

Државна церемонија поводом 107. годишњице Колубарске битке одржана је у Храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу.

Колубарска битка најзначајнија је битка између војске Краљевине Србије и Аустроугарске у Првом светском рату. Вођена је новембра и децембра 1914. године и окончана успешном противофанзивом под командом генерала Живојина Мишића.

Церемонија обележавања 107. годишњице Колубарске битке отпочела је у крипти Храма Светог великомученика Димитрија, где су похрањене кости српских и аустроугарских војника. Венце су положили државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, представници Војске Републике Србије, председник ГО Лазаревац Бојан Стевић и председник Скупштине ГО Лазаревац Бојан Синђелић. Након уметничког програма одржаног испред храма, венци су положени и на споменик Српском ратнику испред Библиотеке „Димитрије Туцовић“.

Колубарска битка ушла је у историју ратовања и војног школовања у целом свету, као јединствен пример да војска којој је предвиђен потпун слом за кратко време пређе у контраофанзиву. Генерал Војвода Мишић је због успешног вођења операције унапређен у чин војводе, док је његов супарник Оскар Поћорек смењен са места главнокомандујућег Балканске војске. У Колубарској бици Србија је изгубила 22.000 војника, имала је 91.000 рањених и 19.000 заробљеника. Губици Аустроугарске били су нешто већи – готово 29.000 погинулих, више од 120.000 рањених и 74.000 несталих.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *