Плате испод минимума и стална брига

У предузећу „Колубара Метал“ које је 2013. године припојено Рударском басену „Колубара“, више од тридесет радника ангажованих на ПП уговор (привремено-повремено) у константном је страху да ли ће сачувати своје радно место. Данас су ови радници поново потписали ПП Уговор, сада на пет месеци, док је претходни био на три месеца.

„Разговарали смо са нашим синдикатом и они су обећали да ћемо сви бити примљени. Сада се прича да ће од нас 33 колико нас ради у Металу, само десет радника бити примљено за стално“, каже један од радника, који је из разумљивих разлога желео да остане анониман.

Ови радници у Металу примају зараде у просеку око 18 000 динара, а њихове колеге запсолене за стално имају око 60 хиљада. Радни сат је 115 динара, а максимално примање је 21 хиљаду динара, што је мање и од законског минималца.

Иначе, сви они се воде као помоћни радници, неки са стажом од пет, а неки и преко десет година. Оно што је заједничко свима, осим минималне зараде, јесте и ишчекивање када ће коначно да реше свој статус.

Редакција Правих новина, у току данашњег дана није успела да ступи у контакт и добије било какве информације о статусу ових радника од представника синдиката Колубара Метала.

Да подсетимо, 1400 радника „Колубара Услуга“ који су били ангажовани у РБ „Колубара“, 2014. примљени су у Колубару. Према нашим иформацијама, сада у  РБ „Колубара“ има око 250 радника који су на ПП уговору.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *