Оправдан почетак изградње новог блока ТЕ „Колубара Б“

Анализа је показала да је оправдан почетак изградње новог блока Термоелектране „Колубара Б“ у Каленићу, на локацији између Уба и Великих Црљена, истакао је в.д. директора „Електропривреде Србије“ Милорад Грчић.

Презентација је одржана у просторијама ЕПС-а, а реч је о наставку пројекта који је започет 1984. године, а потом обустављен. „Са изградњом тзв. кинеског блока у Костолцу, блока у Каленићу ТЕ ‘Колубара Б’ и ветропарка у Костолцу, Србија постиже потпуну стабилност за наредни период. Стичемо сигурност за наредних 50 година, имамо сигурну производу електричне енергије и у будућности планирамо да будемо озбиљни извозници“, рекао је Грчић.

Блок ТЕ „Колубара Б“ градиће се неколико наредних година, а на изградњи ће по пројектима бити ангажовано око 1.000 људи. Биће ангажоване домаће компаније, осим за оне послове за које у Србији не постоји радна снага.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да су, узимајући у обзир да је изградња објекта започета и да постоји део опреме, кренули у разматрање да овај пројекат приведу крају. „За мене је представљало највеће изненађење то што је опрема и након дужег временског периода у изузетно добром стању, тако да бих желео да честитам људима из ЕПС-а који су успели да је одржавају и чувају у конзервираном стању“, рекао је Антић.

У новом блоку номиналне снаге 354,2 мегавата радиће око 220 људи, а посебна пажња биће посвећена заштити животне средине, наводе из ЕПС-а.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *