Нови одлагач кренуо у транспорт

Извођач радова је аустријска компанија „Сандвик“, коју је у међувремену откупила аустријска компаниј „ВЛ Шмит“. Вреднст набавке и монтаже овог одлагача износи око 18, 8 милиона евра. Капацитет багера је 12000 метара кубних на сат и ово је највећи одлагач на нашем простору, чак 40 посто већег капацитета од одлагача 8. 800 метара кубних на сат, који је набављен за нови БТО систем за ПК „Поље Б / Ц“. Тежина одлагача је 2000 тона.

У питању је изузетно моћна и масивна машина, а посебно се истиче потенцијална искористивост његовог рада.

Набавка одлагача 12000 је предмет пакета Б, у оквиру пројекта Енергетска ефикасност  применом еколошког система за управљање квалитетом угља у РБ „Колубара“, читав пројекат вредан је 74 милиона ера и финансира се из кредитних средстава и зајма  Немачке развојне банке, а поред набавке одлагача  предвиђена је реализација и Пројека Ц – управљање и контрола квалитета  угља на ПК „Тамнава Западно поље“.  То је  део првог „зеленог“ пројекта у  ЈП ЕПС  под називом „Заштита и унапређење  животне средине у колубарском угљеном басену“.

Свечаном пуштањи одлагача у транспорт присуствовао је директор ЕПС-а Милорад Грчић  који је, подсетивши на основне карактеристике ове машине рекао још и то да се одлагач креће брзином од 6 метара у минути и потребно му је три до четири дана да стигне до жељене тачке унутар копа.

„Веома је важно напоменути да је овај одлагач пројектован да прихвати и одложи јаловину са сва три јаловинска система на ПК „Тамнава Западно поље“, а то у значајној мери унапређује процес производње“, каже Грчић.

Грчић је додао и да је у РБ „Колубара“ откривено 10.5 милиона тона угља и овом приликом честитао рударима на изузетном залагању и реултатима које постижу.

Пуштању багера – одлагача у транспорт присуствовао је и представник компаније FL Schmidt, Свен Хершкес, који се захвалио свима који су учествовали у монтажи одлагача, а како је рекао, у томе је учествовало у око 30 процената људство РБ „Колубара“ без којих посао не би могао бити обављен.

Давањем „зеленог светла“ од стране директора ЈП ЕПС , посада је покренула ову моћну машину у транспорт.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *