Пешачење стазама Колубарске битке

Стаза од  16.5 километара која спада у категорију лаких стаза, није представљала проблем учесницима. Полазак је организван у 9 часова са платоа железничке станице у Лајковцу, одакле се старом Ћирином пругом, прeко Ћириног моста, ишло до археолошог локалитета Анине у селу Ћелије.

Након краће паузе и упознавања са локалитетом, шетња је настављена ка Човци и споменику које је ПСД Ћира поставио 2014. године на стодишњицу Колубарске битке у знак сећања на пале борце.

Пут је одатле настављен ка манастиру Светог Георгија у Ћелијама, где су учеснике са чајем, куваном ракјом и вином дочекали чланви еколошког покрета „Каструм Бродаре“.

У сарадњи са ТО Лајковац, одржан је и културно уметнички део програма у коме се присутнима обратио чувени књижевник из Лајковца, а који је рођен у селу Ћелије, Радован Бели Марковић. Програм је водиo директор ТО Лајковац, Милутин Ранковић, а у њему је учествово глумац Перо Бјековић и глумица Биљана Ђуровић.

Учесници акције даље су наставили пут ка споменику Димитрију Туцовићу на Враче брду, а одатле су се вратили у Лајковац, где је био организован ручак и подела захвалница.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *