Највећи проблеми у ЕПС-у број запослених и велике плате

“То повећање плата сигурно није зарађено у ЕПС-у него ће и оне на крају да се превале на леђа грађана Србије”, рекао је Петровић на конференцији за новинаре.

То би се, како каже, могло догодити и са отпремнинама за 1.000 људи који треба да оду из ЕПС-а, а који траже отпремнине од 900 или 1.200 евра.

“Предвиђа се отпуштање за 1.000, а то је број оних који треба да оду у пензију, а чак и ти људи имају проблем јер није потписан колективни уговор, траже велике отпремнине и није јасно како ће и да ли ће отићи”, навео је Петровић.

Он је навео да ЕПС има око милијарду евра дуга и да “лоше пословање ЕПС-а тренутно представља највећи ризик по јавне финансије Србије.”

Реагујући на наводе са конференције за медије Фискалног савета, ЕПС истиче да зараде у „Електропривреди Србије“ нису повећаване у 2015. години у складу са Законом о буџетском систему.

Како се истиче у саопштењу ЕПС-а, информација о укупним дугорочним обавезама ЕПС-а од милијарду евра је податак познат јавности.

„Неопходно је да се укаже да су то укупне обавезе по кредитима и то су чине репрограмирани кредити настали пре 1990. године, пројектни зајмови и зајмови од комерцијалних банака”, навео је ЕПС.

Напомиње се да у 2016. години доспева око 300 милиона евра од тих милијарду евра, од чега ће 200 милиона бити рефинансирано под повољнијим условима у складу са уговором склопљеним са Европском банком за обнову и развој, а остатак од 100 милиона евра биће враћен у овој години.

ЕПС наводи да то предузеће поштује законе и све прописе који дефинишу и одређују пословање компаније.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *