Колубара спремно дочекао ледени талас

„Електропривреда Србије“ обезбедила је стабилно снабдевање електричном енергијом током леденог таласа који повећава потрошњу у целој Србији.
Током божићних празника ЕПС је испоручивао око 120 милиона киловат-сати дневно, а првог радног дана након празника очекује се раст потрошње електричне енергије на око 130 милиона киловат-сати. Потрошња расте јер се електрична енергија користи за грејање, али је мања него током зиме 2012. године када је премашивала и 140 милиона киловат-сати дневно.
Предузете су све неопходне мере и не очекују се проблеми у снабдевању. Систем ЕПС-а је стабилан и запослени су спремни да одговоре на све изазове које у ископавању и допреми угља, производњи енергије, дистрибуцији и снабдевању доноси екстремно хладно време. ЕПС-ови рудари, енергетичари и монтери вредно раде и боре се против хладноће, снега, ветра и леда да свим грађанима и привреди Србије обезбеде довољне количине електричне енергије.
На површинским коповима „Електропривреде Србије“ нема застоја у производњи угља упркос ниским температурама и снегу који пада. Системи за производњу угља у РБ „Колубара“ раде стабилно захваљујући доброј припреми, која је најбитнија за рад у зимским условима. Путеви до и унутар копа били су рашчишћени и радници су на време стигли до машина и багера. Добрим планирањем одговорних и преданим радом запослених производни процес се реализује у свим производним погонима Огранка „Колубара”, а зимска служба је спремно дочекала ледени талас.
Производња јаловине и угља на Површинском копу „Дрмно“ је стабилна и поред ниских температура које се спуштају до минус 23 степена Целзијуса. Хладноћа и мраз отежали су рад рударима, али их нису спречиле да се испуне производне обавезе. Од почетка године рударски системи, ангажовани на откривању угља премашили су план производње за 30 одсто, док је производња угља стабилна и дневно се ископа у просеку око 23.000 тона лигнита. Ледени дани нису пореметили планове померања рударских система и од почетка године на копу „Дрмно“ померена су три рударска система.
Појачана су дежурства у термоелектранама и хидроелектранама да би се осигурала несметана производња електричне енергије. Монтери су се пробијали по мећави и неприступачним теренима да би отклонили кварове и домаћинства у селима окованим снегом и ледом како би становници у што краћем року добили електричну енергију. У понедељак ујутру без електричне енергије било је само око 1.800 корисника. Чак и током најјачих удара леденог таласа проценат корисника без електричне енергије није премашивао 0,16 одсто.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *