ЈПКП Лазаревац: Три нова бунара и 140 запослених мање

Лазаревац се водом снабдева из Непричаве и Пештана. Ове лето потврдило је да се по питању водоснабдевања морају предузимати даљи озбиљни кораци, јер је евидентно да у Лазаревцу и Лајковцу нема довољно воде.

Стручњаци су сагласни да треба одустати од бушења бунара у Непричави јер неће бити пронађена вода, чак иако се пронађе, због система спојених судова, неће се добити већа количина воде, објаснио је директор ЈПКП Лазаревац Александар Ракић.

„Непричава је пуштена у рад 1981. године, од када се експлоатише шест бунара. 2011. избушен је бунар Бела 10, али он никада није могао бити уведен у систем због недозвољене концетрације антимона. 2019. извршена је још једна бушотина, али није пронађна вода“.

Тренутно је у току процедура за бушење три нова бунара на Пештану.

„Добили смо сагласности од свих надлежних институција, наредних дана ући ћемо у радове на бушењу и опремању та три бунара, процес ће трајати око месец и по дана, а та три бунара даће минимум 30 литара воде у секунди“, рекао је Ракић.

Дуговања комуналног око милијарду и 750 милиона динара

Ракић каже да се здравствено запосленима плаћа, а да су највећа дуговања за порез и доприносе.

Порез и доприноси биће плаћени за све раднике, а ми ћемо потписати репрогам, од када ћемо бити у обавези да плаћамо и редовне месечне порезе и доприносе, договорено је на састанку који је у Београду одржан на највишем нивоу.

Број радника мора бити смањен за 140

Број запослених у комуналном мора бити до 550, тренутно је 690, каже Ракић.  

„Са тим бројем запослених моћи ћемо да испуњавамо наше редовне обавезе, поред којих ћемо иамти и рату према пореској и према ЕПС-у коме се дугује 450 милиона“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *