ЕПС купио један од најмодернијих багера у Европи

Један од најмодернијих и највећих багера у Европи откопаваће откривку у оквиру новог БТО система на Пољу „Ц“. Инвестиција је део пројекта А, вредног 80 милиона евра, који се финансира средствима ЕБРД.

Нови роторни багер кренуо је, почетком октобра, са монтажног плаца до радне позиције у БТО (багер-трака-одлагач) систему за производњу откривке на Пољу „Ц“ у Рударском басену Колубара.

Багер који пуштамо у транспорт на радну позицију један је од најмодернијих у Европи и један од највећих који се користе на европским површинским коповима.

То је велики подвиг стручњака „Крупа“ и „Колубара метала“. Вредност инвестиције је 31 милион евра и део је пројекта унапређења заштите животне средине у РБ „Колубара“, рекао је в.д. директора Електропривреде Србије (ЕПС) Милорад Грчић.

Нови роторни багер тежак је више од 3.000 тона и има капацитет 6.600 кубних метара на сат. Висина багера је око 40 метара, а укупна дужина чак 174 метра. Багер је уклопљен у нови БТО (багер-трака-одлагач) систем на Пољу „Ц“ и почео је да ради, кажу из ЕПС, чиме је готов пројекат А.

Пројекат А састоји се од четири пакета: набавке роторног багера, одлагача, система трачних транспортера и напајања електричном енергијом. Посебна пажња усмерена је на елиминисање штетних утицаја прашине и буке на животну средину и околно становништво, пише Блиц.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *