Ђорђевић: Договор о вишку запослених и отпремнинама ни близу ни далеко

На питање да ли су са новим директором договорили колико је прекобројних који до краја ове године морају да оду из предузећа и зна ли се висини отпремнина, Ђорђевић каже, „нисмо ни близу, ни далеко од договора”.

– Најпре треба отклонити заблуде претходног директора, који уместо да је наплатио 1,7 милијарди дуга за неплаћену струју, купује аудије и обећава ММФ-у отпуштање 1.000 радника до краја ове године – огорчен је Ђорђевић.

Од премијера Александра Вучића су затражили да се синдикат састане наредних дана с ММФ-ом како би им предочили да ЕПС нема довољно радника за сва радна места.

– ММФ мора да зна да 40 одсто ЕПС-ових рудара, због тешких услова рада, не дочека пензију, а преосталих 60 процената прима је најдуже годину дана. Зато не можемо да се сложимо да се за такво радно место плати иста отпремнина као за место где је неко преседео радни век – одговара Ђорђевић на питање зашто траже три до четири пута веће отпремнине него што им следује.

Он наглашава да ни у производњи ни у администрацији нема прекобројних.

– Уколико би се спровела одлука ММФ-а, ово јавно предузеће би остало без радника. Ако није тако, нека ММФ објасни како послати младог човека после тек завршене средње школе на багер тежак 3.380 тона и дугачак 130 метара, пошто је претходни радник проглашен технолошким вишком – наводи Ђорђевић.

 Александар Гајић, члан Надзорног одбора ЕПС-а, каже, да са синдикатима још није постигнути никакав договор ни о висини отпремнина, ни о прекобројнима.

– Да бисмо се договорили о висини отпремнина, треба да постоји предлог синдиката, а ми до сада нисмо добили никакав конкретан предлог – каже он.

Међутим, од извора блиских ЕПС-у, сазнајемо да је начелно договорено отпуштање 1.000 запослених до краја године. Међу њима је највише оних који добровољно одлазе у превремену пензију, али су бројни и они који стичу услов за редовну пензију, што ће бити предочено ММФ-у. Не треба заборавити и да је Џејмс Руф, шеф мисије ММФ-а у Београду, приликом последње њихове посете јасно рекао да до краја године из ЕПС-а треба да оде најмање хиљаду људи.

Милорад Грчић, в. д. генералног директора ЕПС-а, изјавио је недавно да је ово предузеће већ смањило број радника за 115 и нагласио да ће се поштовати све што је у складу са одлукама владе и договора с ММФ-ом. Он је навео да ако буде дошло до тога да је потребно смањење броја радника, један број би могао да се смањи кроз стимулативне отпремнине. – Овај менаџмент је за то да број радника може да се смањи кроз стимулативне отпремнине, али цифра од 1.000 евра по годинама стажа је нереална – рекао је Грчић. Како је навео, то ће бити ствар договора Владе Србије, министарстава, ЕПС-а и синдиката. Када је реч о реорганизацији, а у склопу реформи јавних предузећа, „ЕПС снабдевање”, које тргује струјом као самостално протекле три године, прошле недеље припојено је ЕПС-у.

 извор: Политика

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *