Антић и Грчић обишли рударе у Колубари

Ово је била прилика да се упуте честитке поводом сутрашњег празника, али да се и још једном укаже на изузетно тешке услове рада запслених на Колубарским коповима.

“Kолико је значајна улога рудара у производњи електричне енергије и под којим условима ти рудари раде, можете да се уверите, а свакоме ко изражава било какву сумњу, Министар Антић и ја ћемо организовати да буде гост овде у Колубари, или у Костолцу и да види под каквим се условима ради”, рекао је директор ЕПС-а Милорад Грчић.

„Сутра је дан рудара и ја желим да свим рударима честитам тај празник, да им се захвалим за све што раде за државу, поготово сада, када су услови за рад доста тежи него у претходних неколико година. Треба узети у обзир да је велика суша, да су речни токови доста нижи него претходних година, да је производња електричне енергије из наших хидроелектрана и хидроцентрала за 40% била нижа и да се та разлика мора надокнадити из угља. Потпуно је јасно да су очи Србије у 2017. упрте у ЕПС-ове руднике и рударе. Још једном се захваљујем рударима јер никада нису кукали, никада се нису жалили на услове рада. После поплаве ти исти људи поднели су највећи део терета. Трудили су се и успели да обнове све системе и поново покрену производњу. Из године у годину испоставило се највећи терет у производњи електричне енергије понесу рудари“, рекао је он и напоменуо да је производња електричне енергије у Србији потпуно стабилна и да грађани не треба да брину јер ће струје бити довољно.

Министар рударства и енергетике Александар Антић подсећа да је у јулу произведено 5% више електричне енергије него у јулу 2016. године.

“То је изузетно значајно за укупну економију наше земље, а тај резултат добија на посебном значају ако узмемо у обзир да је производња у хидросектору у јулу месецу за 41,8% мања него у истом периоду прошле године.То значи да су рудари радили пуном паром и постизали посебне рекорде и то значи да су рудари обезбедили да у термо сектору имамо 29% већу производњу него у јулу 2016. године. Ми смо извезли значајне количине електричне енергије, а обзиром да су цене на тржишту високе, тиме смо на неки начин стабилизовали стање на берзама у региону. Приоритет је пуно снабдевање свих потрошача“, истакао је Антић.

“Желим да се захвалим и пословодству ЕПС-а и људима који воде производњу и у Колубари и у Костолцу, али пре свега рударима, људима који заиста у најтежим могућим условима обављају овај невероватно захтеван посао. Ми треба да направимо напор да се одужимо људима који овде раде, али и овим срединама, попут лазаревачке, који су дали и ваздух и воду и земљу. То ће бити политика Владе и на томе ћемо инсистирати“, закључује Антић.

Он је рударима честитао празник и пожелео да се свакога дана живи и здрави враћају својим домовима.

Дарко Живковић, багериста на Глодару 5, такође је Дан рудара честитао колегама широм Србије.

“Услови рада су тешки, врућина је велика, ми на багеру у кабини имамо климу па је мало лакше. Мора да се ради, струја нам је свима потребна.

Тешко је радити како под екстремно високим, тако и по екстремно ниским температурама, каже он и додаје да недостају стимулација и мало бољи услови рада.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *