Антић и Грчић обишли површински коп Поље „Г“

Министар рударства и енергетике Републике Србије Александар Антић и в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић обишли су данас површински коп Поље „Г“ у Рударском басену „Колубара“ и упутили празничне честитке рударима и запосленима у ЕПС-у. Протекла година била је веома успешна, када је у питању производња угља у „Колубари“, а за 2020. годину планирани су значајни пројекти.

В.Д директора ЕПС-а најпре је рударима, а и свима присутнима, упутио новогодишње честитке, истичући затим да је Поље “Г” веома важно поље, не само због залиха угља, већ и због квалитета, те да се улази у еру када се копа много квалитетнији угаљ који ће мање проблема правити термоелектранама при сагоревању.

Он је одао да је ЕПС је у 2019. години произвео пет посто више угља у односу на 2018. годину, тј. произведено је око 38,5 милиона тона угља, од чега је 30 милиона тона произвела „Колубара“. Термосектор је у односу на 2018. годину произвео око три процента више електричне енергије.

“ЕПС у 2020. чекају озбиљни пројекти. Што се тиче рударског сектора ми смо у поступку израде пројекта за два комплетно нова система, БТО система за Рударски басен Колубара, што је веома важна инвестиција за будућност. Подсећам да смо коп Радљево који је 40 година чекао на почетак, пустили у рад, производи се откривка, скида се јаловина. Са ова два система, Пољем Г, пуштањем Ибарске магистрале коју смо изградили нову у дужини у од 7,2 километара, у 2020. години копови у Колубари добијају потпуно нов облик, онакав какав и треба да имају да би сигурност производње електричне енергије била боља”, рекао је Грчић.

Он се осврнуо и на изградњу термоелектране “Колубара Б” у Каленићу. 

“То је пројекат који је започен 1980 -тих година и стицајем околности, били су ратови деведесетих и са тим пројектом се прекинуло. Следеће власти су се мењале и ником није пало на памет да се бави изгардњом термоелектране. Све ове проблеме смо сагледали, стручни људи из ЕПС-а су се у најкраће време усагласили и са тим смо кренули у наставак реализације овог пројекта. Преседник Алексанар Вучић је одобрио и подржао те пројекте. Оно што је важно јесте да се гради нови 350-мегаватни блок, локација Каленић, назив пројекта “Колубара Б”, објаснио је Грчић.

Он је још једном истакао да се увек мора рећи: “Свака част рударима!”

Осим Грчића и Антића, Поље „Г“ обишли су и представници Синдиката РБ „Колубара“ и ЕПС-а, руководство РБ „Колубара“ и представници општине Лазаревац.

Председник синдиката РБ „Колубара“ Миодраг Ранковић, најпре је честитао рударима Нову годину и додао да је измештањем дела Ибарске магистрале и реке Пештан, РБ „Колубара“ и Србија добијају сигурност, јер је важно да се коп шири и праве велике резерве угља. Он је додао да ће у наредним годинама површински коп “Поље Е” бити један од главних копова, јер ће највећа производања бити управо на овом копу. “Ми знамо да је Тамнава Запад носила производњу задње деценије, а полако тај баласт ће се пренети на Поље Е и то је оно што је добро, да Колубара отвара своје копове и а имамо једну сигурност”.  

Министар рударства и енергетике Александар Антић захвалио се свим запосленима ЕПС-а и свим рударима на изузетним резултатима који су постигнути током 2019. године.

“2019. година ће остати забележена као једна од година са изузетно високом производњом угља у нашим басенима, пре свега овде у Колубари. Чињеница да смо у 2019. години произвели милион и 200 хиљада тона угља више него у 2018. је за свако поштовање. Тај резултат нам је омогућио да 2019. имамо добру производњу електричне енергије у термо сектору, чиме смо компензовали лошу хидрологију и генерално 2019. ће бити забележена као година у којој је ЕПС имао добре резулатате у свим параметрима, укључујући укупну производњу која је за један посто већа него у 2018”, рекао је Антић.

Он је навео значај великих инфраструктурних пројеката, измештања реке Пештан и Ибарске магистрале за прелазак из Поља “Г” и улазак у Поље “Е”. Антић је истакао и да очекује да ће већ у наредних пар дана нова, измештена Ибарска магистрала бити пуштена у саобраћај. 

Грчић је додао и да Електорпивреда реализује пројекте заштите животне средине, а тренутно највећа инвестиција је пројекат одсумпоравања на Термоелектарни А “Никола Тесла” у Обреновцу. У завршној фази је документација за одсумпоравање на Термоелектрани Б, као и ТЕ “Каленић”. Он је рекао и да када је реч о ефикасности, губици на мрежи су смањени за последње три године са 13,5 на 11,5 процената. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *