Трибина о здрављу у организацији Женске одборничке мреже у Лајковцу

Недавно формирана прва Женска одборничка мрежа у Лајковцу организовала је трибину на тему „Значај превенције у очувању здравља“.

О овој теми говорили су доктор медицине, Јованка Гомилановић и гинеколог, доктор Драган Суботић , обоје запослени у лајковачкиом Дому здравља.

„Ово је прва активност од формирања женске одборничке групе, а жеља одборница лајковачке општине је да покрену различите пројекте и представе идеје које ће допринети решавању бројних проблема, како институционалних, тако и из свакодневног живота жена у Лајковцу“, рекла је координатор Женске одборничке мреже Мила Лончар Митровић.

Пружање помоћи женама представља темељ родне равноправности и подстицање већег учешћа жена у јавном животу. Женска одборничка група има за циљ да истакне здравље жена, сузбијање насиља над женама, њихово образовање, женско предузетништво, ширење свести о женској солидарности, као и подстицај за њиховим већим учешћем у политичком и јавном животу.

Јованка Гомилановић, доктор медицине у Дому здравља Лајковац и једна од чланица ове групе, на трибини је говорила о превенцији као значајној мери која има за циљ да укаже на ране знаке болести и тиме омогући ефектније лечење и већи степен оздрављења. Она је такође истакла да је задовољна у којој мери су жене у Лајковцу заступљене у обављању јавних функција, али и да их је недовољно у области медицине и социјалне заштите.

Један од предавача на трибини био је и гинеколог лајковачког Дома здравља, доктор Драган Суботић, који је изразио задовољство формирањем овакве одборничке групе и нагласио њен значај за подизање свести опште и здравствене културе жена.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *