Сарадња градова и општина у сливу реке Колубаре

Као најважнију одлуку, која је усвојена на овој седници, председник Општинског већа Андрија Живковић, апострофирао је успостављање сарадње општине Лајковац са градовима и општинама у сливу реке Колубаре.

“На иницијативу начелника колубарског округа Горана Миливојевића, потписан је споразум о сарадњи између градова и општина, које се налазе у сливу реке Колубаре, чији је циљ превентивно деловање услед елементарних непогода, односно поплава. Знамо сви шта је цео овај наш крај задесило 2014. године, а овим заједничким споразумом биће дефинисани јасни циљеви како би се у будућности спречиле, односно лакше санирале, штете од елементарних непогода. Такође, потписивањем овог споразума, све општине и градови, које су у сливу реке Колубаре, моћи ће лакше да добију средства из приступних фондова Европске уније, која ће свакако пре одобрити новац за овакве пројекте, уколико за њега конкурише више градова.

Од одлука које су данас донете, по својој важности бих издвојио и усвајање програма мера за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја, у оквиру кога смо за 2017. годину определили 9.000.000 динара. Од тога, 2.600.000 динара је одвојено за вештачко осемењавање, 3.800.000 динара је опредељено за камате за кредите за регистрована пољопривредна газдинства, док је 1.600.000 динара предвиђено за традиционалну изложбу крава, која се одржава сваке године на Крстовдан, али и за едукацију пољопривредника, односно за посете разним пољопривредним радионицама, као и Сајму пољопривреде у Новом Саду”, истакао је Живковић, по завршетку седнице.

Председник Општинског већа је додао да ће, уколико остане новца у буџету предвиђеном за пољопривреду, лајковачки пољопривредници, који буду заинтересовани, бити у прилици да у другој половини 2017. године посете пољопривредна газдинства у Немачкој и Аустрији.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *