Састанак представника ГО Лазаревац и министра Антића у Влади Србије

Тада ће се дефинисати даљи кораци који се тичу Плана генералне регулације за Вреоце из 2008. године и Плана генералне регулације за месне заједнице Бурово, Барошевац и Медошевац, објаснио је председник Скупштине ГО Лазаревац Томислав Рикановић.

Министар Антић је рекао да су се учесници састанка сложили око тога да су проблеми са којима се становници лазаревачких месних заједница сусрећу, изузетно велики и да људи подносе велику жртву како по питању животне средине, комуналних проблема, тако и осталих сегмената живота на овом подручју.

„Електропривреда Србије уз подршку Владе треба брже да решава ове проблеме и да се изнађу одговори за ова питања“, рекао је Антић.

Он је додао да ће се у току наредне недеље одржати низ састанака представника ЕПС-а, локалне самоуправе и месних заједница, како би се направио пресек стања са предлогом мера, као и да ће до краја децембра, заједно са директором ЕПС-а Александаром Обрадовићем обићи ове месне заједнице, након чега ће са локалном самоуправом дефинисати приоритете како би се озбиљно и оперативно реализовало решавање проблема.

Председник Градске општине Лазаревац Драган Алимпијевић рекао је да је задовољан разговором јер се кренуло са мртве тачке, односно да су почели да се решавају проблеми који у последњих неколико година нису решавани.

Он је истакао да министар Антић увек држи своју реч, те да је сигуран да ће проблем бити решен до краја мандата ове власти у Лазаревцу.

„Имаћемо комплетан план исељавања и динамику. Све од једном се не може урадити, али ћемо тражити да се реши оно за шта будемо имали средстава и то у периоду у договореном року. Проблеме морају решавати месне заједнице и њихови одбори, а не локална самоуправа и ЕПС“, рекао је Алимпијевић и додао да приоритета међу месним заједницама нема и да су све подједнако важне, те да ће се у току следеће недеље одржато састанци са њиховим представницима.

Милан Ђорђевић, председник Синдиката ЕПС-а, састанку је, како каже, присуствовао у својству представника месне заједнице Барошевац.

„Тема дааншњег разговора је била голи опстанак, с обзиром на то да је у наших седам, осам села, а и у граду Лазаревцу, постало скоро немогуће живети. Причали смо са министром о плану регулације насељених места која су обухваћена рударским радовима, о неизмиреним обавезама ЕПС-а и Колубаре као фирми које експлоатишу угаљ на нашем поднебљу и свим пратећим ставрима као што су екологија, пијаћа вода, путеви, проблеме са гробљима итд“, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је додао да не очекује да се проблеми реше у наредних месец два, али да буду решени у року од годину, две.

„Постоје само два решења, једно је да ради коп и даље, друго је да се затвори, али ником није интерес да се затвори Колубара, већ да нам помогну да живимо као грађани првог, а не као грађани трећег реда“, објаснио је Ђорђевић.

Састанак је одржан у року који је предвиђен на последњој Скупштини ГО Лазаревац када је донет закључак о њговом одржавањ

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *