Одговор Александра Вучића на питање једне Лазаревчанке

Председник Републике Србије Александар Вучић одговарао је на питања грађана која су постављена путем званичне Фејсбук странице „Будућност Србије – Александар Вучић“ и том приликом одговорио је и на питање једне Лазаревчанке.

Проблем који је наша суграђанка изнела односио се на минималац у приватним радњама који није у складу са законом, већ радници месечно добијају свега 19.000 динара. Власници радњи не уважавају жалбе радника, већ кажу да посао пронађу на другом месту уколико нису задовољни платом, а када инспекција дође, власник каже да се радник тек запослио.

Председник Вучић рекао је да минимална зарада данас у Србији износи између 30.000 и 31.000 динара и да нико не сме раднике да плати мање од тог износа.

На југу Србије уобичајен је проблем где се исплаћује минималац, али онда део новца враћа се назад послодавцу у тзв. „плавом коверту“. Међутим, у овом делу Србије послодавац исплаћује минималац, а остатак зараде даје у „белој коверти“, јер на тај начин избегава да плати већи порез држави. Оба примера изнео је председник Александар Вучић и истакао да на овај вид пљачке сви запослени морају да реагују.

„Посебно покушавамо да искоренимо овај део са плавим ковертама, јер нам то показује зашто нам је део људи веома сиромашан, а ми се управо са подизањем минималца боримо за најсиромашније раднике и њихове породице. Минималац смо из 2019. на 2020. годину повећали за 11,27 посто, што није мало повећање“, рекао је Вучић.

Он је посебно осудио послодавце који не поштују закон, апеловао на раднике да све нерегуларности пријаве, на шта ће одмах да реагују државни органи и инспекције.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *