Студенткињи Невени Тасић признање из области научно-истраживачког рада

Фондација „Гордана Јокић Кашиковић и Драгиша Кашиковић“ расписала је конкурс за доделу три новчане награде за студенте Машинског, Технолошко-металуршког и Електротехничког факултета. Као најбоља из области научно-истраживачког рада награду је добила млада Лазаревчанка Невена Тасић, студенткиња мастер студија на модулу за Инжењерство биотехничких система Машинског факултета у Београду.

Тема награђеног научног рада „Modeling of Tractor Platform for Crop Scouting“ односи се на моделовање тракторске платформе за извиђање усева. Заједно са професорима са факултета,  проф. др Драганом  Марковић и доцентима, др Војиславом Симоновић и др Гораном Младеновић, студенткиња је осмислила идејно решење, а потом конструисала тракторску платформу за спектрометријско извиђање усева.

Објашњавајући о каквом пројекту се ради, она је рекла: „Тракторска платформа је прикључног типа која омогућава везу са трактором у три тачке, на класичан начин. Основна конструкција платформе сачињена је од цеви квадратног пресека. Поред основне конструкције, део платформе чини и склоп крила, једног централног и два бочна. На тим бочним крилима су позиционирани сензори за спектрометријско извиђање усева. Крила су склопива, односно могу да се подигну у транспортном положају или спусте приликом рада. Пажњу смо највише посветили флексибилности саме платформе. Прикључне тачке се могу померати, што омогућава качење платформе на апсолутно сваки тип трактора. Сензори такође нису фиксирани, тј. њихови носачи могу да се померају у зависности од потребе, тако да буду позиционирани одмах изнад усева“.

Невена Тасић истиче да јој је драго што је пројекат реализован, као и да ово није први пут да пише озбиљне научне радове. Жеља наше суграђанке је да настави да се бави науком и да њени пројекти буду препознати од стране друштва и привреде.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *