Након ребаланса општински буџет Лајковца 1,32 милијарде

Скупштина општине Лајковац је на јучерашњој седници усвојила Други ребаланс буџета и пратеће измене програма буџетских фондова. Након ребаланса општински буџет износи 1,32 милијарде динара и мањи је за 98 милиона динара него претходни. На седници је образложено да је основни разлог за ребаланс и умањење буџета чињеница да се надокнада за заштиту животне средине, која је до сада директно уплаћивана општини (Буџетски фонд за заштиту животне средине), уредбом Владе Србије од јуна месеца уплаћује држави. Том изменом Лајковац и друге општине које су имале надокнаду од екологије, као што су Костолац, Беочин, Панчево и други остају без директног прихода. У случају општине Лајковац то је 104 милиона динара за ову годину. Захваљујући уштедама и увећању појединих приходних позиција, ребаланс је мањи за 98 милиона.

Део инвестиција из Програма екологије премештен је у тзв. Програм ренте, а део у класичан буџетски оквир. Општина је тако успела да издвоји средства за парк на месту некадашње пијаце у центру града и Сеоску кућу у Пепељевцу, а додата је и нова инвестиција – пут за Ђориће у Јабучју дужине 900 метара, вредности десет милиона динара. Одборници и грађани се детаљно могу информисати у Водичу кроз нацрт Плана јавних инвестиција општине Лајковац за период од 2020. до 2022. године на званичном сајту општине Лајковац.

Усвојен је и Програм расподеле средстава од накнада за коришћење шума и шумског земљишта општине Лајковац. Милион динара биће пребачено јавном комуналном предузећу „Градска чистоћа“, које ће направити „зелени зид“ између котларнице код Дома здравља и оближњег вртића и школа.

Првим изменама и допунама Програма о финансирању трошкова вантелесне оплодње у 2019. години додато је 1,5 милион динара за ову намену, на досадашњих три милиона, с обзиром на велико интересовање брачних парова. Зелено светло добиле су и Одлука о јавним расправама и Одлука о надокнадама за коришћење јавних површина на територији општине Лајковац, Уговор о уређивању међусобних односа оснивача Заједничког центра за социјални рад „Солидарност“ за општине Љиг, Лајковац и Мионица и друге одлуке.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *