Лајковачки одборници јединствени у жељи да се суд врати у Лајковац

Прикупивши, у претходном периоду, преко 800 потписа грађана за повратак суда у Лајковац, лајковачки Заветници су пред Нову годину предали ову иницијативу у општину Лајковац и она се нашла на дневном реду 11. седнице Скупштине. Једногласно, СО Лајковац је донела одлуку да покрене први корак за повратак суда, који би подразумевао организовање судећих дана у Лајковцу и отварање пријемне канцеларије.

“Захваљујући иницијативи Групе грађана “Заветници – За слободну Србију”, данас смо направили први, теоретски корак, а оно што предстоји је практични део. Данас смо утврдили закључке и сад идемо у два правца. Један од тих праваца је да, с’ обзиром да судећи дани зависе, пре свега, од добре воље председника Основног суда у Убу Душана Живковић, али и од саме организације, ми ћемо са њим договорити састанак на Убу, онако како је он то и истакао у допису који нам је послао. Други правац је покретање иницијативе за измену важећег закона. Та измена треба да омогући да се Лајковцу врати судска јединица и то су та два кључна правца којима треба ићи. Упоредо са судећим данима, тражићемо да се пријемна канцеларија поново отвори, дакле судска писарница и све оно што је радило до ступања на снагу закона о јавним бележницима. Иначе, сама припрема ове седнице је урађена озбиљно јер сам пре пар дана позвао подносиоце иницијативе, али и шефове свих одборничких група, односно лица које су они овластили, и одржали смо састанак. Не стоје примедбе да неко нешто скрива и радује ме да су, након два и по сата расправе, свих 35 одборника донели једногласну одлуку”, истакао је, по завршетку седнице, председник Скупштине општине Лајковац, Живорад Бојичић, додајући и то, да ће председник општине Лајковац Андрија Живковић, по овом питању заказати састанак и код ресорне министарке Неле Кубуровић, на који ће бити позвани представници свих одборничких група.

На овој седници СО Лајковац усвојена је и одлука о успостављању сарадње општине Лајковац са градовима и општинама у сливу реке Колубаре.

“Ту иницијативу је покренула Стална конференција градова и општина и већ је урађено у моравском сливу, а ми хоћемо да исто то урадимо и у нашем, колубарском сливу. Захваљујем се начелнику колубарског округа, који је представнике свих градова и општина окупио и 23. јануара смо у Обреновцу потписали ову иницијативу. Званичан протокол ће бити потписан када буду ступиле на снагу правоснажне одлуке свих Скупштина општина и градова колубарског слива. Очекујемо пуно од тог новог вида сарадње, имајући у виду да, приликом аплицирања за средства за спречавање последица елементарних непогода, приступни фондови Европске уније одговарају само на захтеве управо оваквих облика сарадње више градова и општина”, додао је Бојичић.

Поред ове две одлуке, на 11. седници СО Лајковац су усвојени и програми рада за 2017. годину Туристичке организације и Установе за спорт и омладину, именовани су чланови надзорног одбора ЈП “Лајковац услуге”, а дата је сагласност и на именовање чланова управног и надзорног одбора заједничког Центра за социјални рад “Солидарност” за општине Љиг, Лајковац и Мионица.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *