Конференција: Инвестиције и нова запошљавања у Лазаревцу

Председник ГО Лазаревац, Бојан Синђелић подсетио је јавност на две нове инвестиције у последњих годину дана, турску компанију Бирлешик текстил, која је поново покренула погон некадашње конфекцијске фабрике Беко и на отварање Стоп Шоп ритејл парка, где је велики број људи, нарочито жена добио посао.

„Компанија Бирлешик тренутно има 300 запослених, а до краја фебруара још 300 радника ће бити запослено“, каже Синђелић. „Они ће проширити своју производњу и изградиће још један погон у коме ће запослити још 600 радника и ја се надам да ће то бити реализовано до краја 2018. године. Поред тога, фирма Имофинанс је у Лазаревцу отворила ритејл парк Стоп шоп, где је запослено око 250 радника и на тај начин смо 2017. годину заокружили као веома успешну, што се тиче инвестиција на територији ГО Лазаревац.“

Члан Већа задужен за пољопривреду Ненад Бачанац истакао је велики значај развоја пољопривреде у ГО Лазаревац и нагласио да се у ову привредну грану све више улаже, а да су резултати тога евидентни.

„Иако је општина Лазаревац у Србији позната као угљенокоп, она има још један велики стратешки потенцијал, а то је развој пољопривреде. После само годину дана имамо око 35 милиона динара директних инвестиција у пољопривреди, преко 150 газдинстава је остварило директне подстицаје, чиме смо јако поспешили и осавременили развој пољопривреде. Ми смо са пољопривредним факултетом у Београду пописали споразум  за израду десетогодишње стратегије развоја пољопривреде и ми те смернице струке већ слушамо.“

Начелник одељења за локални економски развој Александар Милосављевић подсетио је да је током протекле године у ГО Лазарвац започето неколико капиталних инфраструктурних пројеката.

„Нарочито бих истакао сарадњу са Министарством привреде, где смо прошле године  започели реализацију два значајна пројекта санације Дома здравља и вртића Дечије царство. Пројекат који је најзначјнији је изградња и завршетак ванболничког породилишта.

Током ове године планирамо да  у сарадњи са Министарством привреде реализујемо још неколико значајних  прокјеката који се односе на реконструкцију важних саобраћајница у Лазаревцу, реконструкцију улице Краља Петра, односно тротоара који је заиста у лошем стању, а на тај начин улица ће добити један модеран дизајн.

Током ове године планиран је и завршетак израде техничке документације за изградњу  пословне зоне на површини од 80 хектара, која ће након инфраструктурног опремања омогућити инвеститорима да своје капацитете изграде у тој зони“, рекао је Милосављевић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *