Експозе новоизабраног председника општине Бојана Стевића

Нови председник општине Лазаревац Бојан Стевић, који је изабран на данашњој седници Скупштине ГО Лазаревац, рекао је да ће ce наредне четири године радити у интересу грађана општине Лазаревац, са циљем да се унапреди живот сваког поједница, што свакако представља велики изазов.

Стевић је истакао да први проблем са којим се сусреће општина Лазаревац јесте вишедеценијско лоше водоснабдевање, али да је то немогуће решити без подршке Републике Србије, РБ „Колубара“ и ЕПС-а. Такође, акценат је стављен на решавање проблема канализационе мреже чија је изградња започета у МЗ Велики Црљени, а ради се техничка документација и за приградске месне заједнице у Лазаревцу.

„Захваљујући претходних осам година општина Лазаревац је предузела одређене мере по питању изградње фабрике за пречишћавање отпадних вода. Ми смо припремили целокупну техничку документацију која је тренутно на ревизији код Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре у оквиру Владе Републике Србије и са изградњом фабрике за пречишћавање отпадних вода не сумњам да ћемо дугорочно решити тај проблем, а такође и заштити екологију, што је једна од ствари ка којој ћемо тежити“, каже Стевић, наглашавајући да све зависи од буџета општине Лазаревац који је због тренутне ситуације са коронавирусом смањен за 30 одсто.

Он додаје да је у путну инфраструктуру у Лазаревцу доста уложено, као и да ће почетком 2021. године отпочети радови на изградњи кружног тока код језера Очага, а између осталог, план је и да се код „савеза“ уради кружни ток. Поред изградње гараже код ЕРЦ-а, биће уређен и плато испред зграде општине Лазаревац који ће финансирати град Београд.

Стевић додаје да ће се Лазаревац наћи на траси ауто-пута „Вожд Карађорђе“ и да ће добити прикључак на ауто-пут „Милош Велики“. Према његовим најавама, биће измештена аутобуска станица, изграђена нова зграда полицијске станице, а планирано је и пошумљавање централног градског језгра, као и изградња депоније „Каленић“ уз рециклажни центар. Биће настављена брига о пољопривредницима и покушати да се реши проблем паса луталица. Такође, Стевић истиче да се морају унапредити амбуланте у сеоским месним заједницама, али и да ће најмлађи у наредне четири године добити још 25 паркића.

Што се тиче предшколских установа, урађен је пројекат за изградњу новог објекта у Степојевцу, површине 800 квадрата, чији је почетак изградње планиран у марту. Лазаревац очекује и доградња и реконстукција објекта број 2 ПУ „Ракила Котаров Вука“ код ОШ „Дуле Караклајић“, доградња и реконстукција ОШ „Војислав Вока Савић“, реконстукција фискултурне сале у ОШ „Кнез Лазар“ и доградња Гимназије у Лазаревцу. Поред Вокине, биће рекостуисана и основна школа у Великим Црљенима која ће такође добити балон салу.

Општина Лазаревац не може да изгради хотел, јер јој то закон не дозвољава, али ће општина пружити подршку сваком инвеститору који би желео да изгради смештајне капацитете, каже Стевић. Он наводи да се очекује и развој привреде у наредних 18 месеци, када ће Лазаревац дочекати једног озбиљног инвеститора из Немачке, који ће запослити близу 1.000 радника.

Подршку новом председнику општине Лазаревац Бојану Стевићу, након његовог обраћања, пружили су в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић и челници РБ „Колубара“, који су такође присуствовали седници Скупштине ГО Лазаревац.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *