Амбициозни планови за 2019. годину

Последња седница Општинског већа у овој години, 82. по реду, била је и последња, уједно и припремна пред завршно децембарско заседање Скупштине општине, које је заказано за петак 28. децембар и на коме ће бити усвојен буџет за наредну годину. По завршетку седнице председник општине Андрија Живковић је резимирао донете одлуке и предочио активности које ће у лајковачкој општини обележити наредну годину:

-Најбитније одлука, од чега ће зависити наредна година, јесте буџет Општине Лајковац. Оно што је реално и чега смо сви свесни јесте да је буџет за разлику од претходне године нешто мањи, стотинак милиона динара. Укупан пројектован буџет за наредну годину, са пренетим обавезама из ове године биће милијарду и 230 милиона динара. Без пренетих обавеза то је око 950 милиона динара, тако да смо ускраћени за неких сто милиона динара за инвестиције у наредној години.

Општина Лајковац ће се у наредној години ослонити на потписивање Споразума за организовано пресељење насељеног места Скобаљ, рекао је Живковић:

-Предлог Споразума је прошао контролу “Колубаре” и послат је руководству ЕПС -а на потпис. По њему лајковачка општина је тражила 5,8 милиона евра. Јако битно је напоменути да смо у односу на пресељење Малог Борка 2008. године, када смо добили 3,2 милиона, а сви знамо да је по површини и по броју становника Мали Борак био скоро двоструко већи од Скобаља, ипак тражили знатно више новца по основу расељавања Скобаља. Највећи део тог новца биће опредељен за решавање питања водоснабдевања на територији лајковачке општине. Преко три милиона евра је по Споразуму предложено да се одвоји управо за водоснабдевање. Планирамо да тим новцем решимо не само рубне делове наше општине (Пепељевац, Боговађу, Доњи Лајковац, Врачевић…), већ и Јабучје и сам Лајковац, где је предвиђена нова мрежа, која ће бити саставни део хидросистема “Стубо – Ровни”, при чему је планиран и један водоторањ који ће се налазити на простору вишег дела Лајковца на локацији Војни круг. Такође, послат је Анекс Споразума из времена пресељења Малог Борка 2008. године, по коме ћемо добити 15 милиона динара за завршетак конака који се налазе у Војном кругу. Акценат буџета за наредну годину биће стављен управо на уређење Војног круга, где ће бити пресељени становници садашњег Скобаља. Осим завршетка конака, изградње пијаце, завршетка базена, очекујемо и пројектовање појединих улица у Војном кругу, како би употпунили и тај део наше варошице, а при том мислим, пре свега, на спајање Извиђачке улице са улицом Хајдучком и улице Вука Караџића са Извиђачком.

Значајна ставка у буџету за наредну годину биће, као и ове, рехабилитација путева на сеоском и градском подручју лајковачке општине.

-У првој половини године биће урађено неколико путева и биће урађена документација за бројне путеве. Ребалансом ћемо, надам се, одвојити више средстава и у другој половини године завршити све оне путеве које будемо пројектовали у првој половини године.

У првој половини године то су путеви који се односе на Маркову Цркву, Јабучје, Боговађу, Врачевић и Лајковац, а у другој половини године ћемо наставити и остале путеве који се налазе на нашој територији.

Иако је буџет мањи у односу на прошлу годину, сва давања по којима је лајковачка општина позната биће настављена и у наредној години.

-Пре свега мислим на финансирање Програма Вантелесне оплодње, ученичке и студентске стипендије, рад сеоских амбуланти у Словцу, Боговађи и Јабучју за које је одвојено 12 милиона динара. Такође, за Локални акциони план запошљавања новац није смањен, издвојено је 15 милиона динара, тако да у наредној години имаћемо неколико програма у сарадњи са Националном службом запошљавања, пре свега Програм приправника и четири Програма Јавних радова где се очекује да ангажујемо негде око 60 незапослених лица. Као пример добре праксе нашег Локалног акционог плана за запошљавање јесте да смо почетком децембра били награђени од Националне службе запошљавања за допринос смањењу незапослености на територији Србије. Поред Лајковца, награђени су још и Чачак, Рума и Бор. Илустрације ради, Рума има три пута више становника од Лајковца а за исти програм издваја 17 милиона динара, само два милиона више од Лајковца. Овакви програми су добри, али то нису коначна решења незапослености на нашој територији. Оно на чему ће свакако бити акценат у наредном периоду јесте прибављање у општинску својину земљишта на траси аутопута, у близини петље у Непричави, како бисмо већ у наредној години почели да уређујемо ту Индустријску зону и да спремно дочекамо пуштање аутопута у целој траси од Београда ка Чачку. Надам се да ћемо у току 2020. имати коначно опремљену Индустријску зону у Непричави и то је сигурно нешто ка чему треба да тежи Општина Лајковац и да највећи део буџета усмери управо на решавању Индустријске зоне и на решавање проблема водоснабдевања.

Сви директни и индиректни корисници буџета имаће готово исте буџете као и претходне године и највећи део њихових буџета биће попуњен управо из општинске касе.

-То исто важи и за Установу за спорт и омладину, која у будућности свакако треба да промени стратегију свог пословања, јер општина издваја велику количину новца за спорт на нашој територији и то негде око 23 милиона динара, а и поред тога што толико новца иде спортским клубовима, сви спортски клубови са територије лајковачке општине могу бесплатно да користе Спортску халу, односно термини су за њих бесплатни. То је јединствен случај у овом делу Србије и у Колубарском округу, тако да у будућности, Хала мора почети да наплаћује термине, како грађанству тако и клубовима, јер сигурно овако нешто није одрживо и неће донети жељене резултате. У току 2019. године очекујемо и коначни завршетак радова на изградњи затвореног базена. Радови на самом објекту су при крају. Очекујемо да у првим лепим данима крене изградња котларнице и трафоа, па се надам да ћемо већ у првим летњим месецима пустити базен у рад. Одвојили смо још 15 милиона динара за уређење партера базена, тако да се надам да ћемо до краја наредне године имати све то комплетирано, и базен и партер. Очекујемо и почетак радова на реконструкцији две школе, средње и школе у Бајевцу, за које смо преко Канцеларије за јавна улагања добили 330 милиона динара. Општина ће учествовати и у реконструкцији других школа на подручју наше општине, издвојено је два милиона динара за централно грејање сеоских школа и средства за завршетак амфитеатра у школи у Лајковцу.

Председник Живковић најављује да ће бити настављено уређење центра Лајковца, где већ након измештања пијаце почетком наредне године следе радови на изградњи парка. Кренућемо и уређење насипа на Колубари, који ће бити претворен у шеталиште, за почетак у дужини од 700 метара, где ће у фазама бити урађене и стаза за трчање и стаза за шетњу. Акценат је стављен у следећој години на решавање комуналних проблема, то јест на изградњу канализације, пре свега у Словцу и Боговађи.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *