Велики рат у песми

Међу догађајима који су на особит начин обележили стогодишњицу ослобођења Србије на манифестацији „Дани Лазаревца”, 26. јуна ове године имали смо прилику да премијерно слушамо концерт Антологије песама и мелодија Првог светског рата у извођењу камерног дуа „Савинија” из Београда. Концерт је одржан у Свечаној сали Спомен-комплекса Костурнице Колубарске битке и Цркве Светог Димитрија уз подршку Градске општине Лазаревац и Министарства културе и информисања Републике Србије.

            Антологија је донела песме које су нас провеле кроз време и догађаје Великог рата онако како их је доживео народни човек, песаме непознатих аутора, али и стихове из пера Васе Живковића, Ђуре Јанковића, Милоја Поповића, као и композитора Јована Пачуа, Станислава Биничког… Стихови ,,Радо иде Србин у војнике” подестили су на радост регрута који су полазећи ,,у војнике”с песмом једино тако могли бранити своје куће, оранице, своју слободу. С тактовима марша „На Дрину” чу се топовска паљба са Цера и ,,строј који је певао” ‒ сетисмо се Миливоја Стојановића Брке, чувеног команданта Гвозденог пука у чију част је компонован марш, а који је страдао у Колубарској бици. Уз стихове ,,Изгнаника” нађосмо се са војницима на Крфу који не престајаше певати о својој отаџбини, као и са онима који завет слободе оставише у последњој песми на бојишту. И на крају, легендарни јуриш за ослобођење Србије у пробоју Солунског фронта би запечаћен песмом о победоносним војводама Степи, Живојину Мишићу…

            Музику Великог рата дуо ,,Савинија” осликао је богатом интерпретацијом и уметничким изразом у оригиналним музичким аранжманима за два гласа ‒ алт и сопран, уз пратњу мандоле и виолончела.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *