Светосавска академија у Лајковцу

Традиционална Светосавска академија је идеална прилика да једном годишње извршимо духовну смотру свих нас, да видимо где смо, у ком правцу идемо, али и да се окренемо и видимо шта је било иза нас, порука је главног беседника са ове свечане академије, редовног професора на Православном богословском факултету у Београду, протојереја др Радомира Поповића.

“Многи о Светом Сави говоре као о књижевнику, писцу, државнику, правнику и сл., али ја вечерас желим да говорим о Светом Сави као светитељу. Он је, наравно, и просветитељ, али је пре свега светитељ и то су, свакако, два најбитнија аспекта да проценимо ко је заправо Свети Сава. Управо желим то да повежем. Или како каже народна песма, да олтар знања буде код олтара веровања, односно да црква и школа буду у истом дворишту, као што су вековима и биле”, поручио је пред почетак свечане академије протојереј-ставрофор, др Радомир Поповић.

Уз благослов владике Милутина, Светосавску академију су организовали Градска библиотека Лајковац и црквена општина Лајковац, а поред проте Поповића, на овој традиционалној манифестацији су учествовали и хор КЦ “Хаџи Рувим”, као и рецитатори.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *