Сребрно Гашино перо за Пеђу Трајковића

Овогодишњу награду Сребрно Гашино перо за књигу „Смешна страна света“ добио је Пеђа Трајковић за најдуховитију књигу објављену између два Међународна фестивала хумора за децу.

Жири су чинили библиотекари и књижевни зналци – Остоја Продановић из Ваљева, Сања Живковић из Крагујевца и Мирјана Делић из Сремске Митровице који су нагласили да је ове године конкуренција била изузетно јака, али да Трајковићево дело „осим примарних, естетских и уметничких вредности и вештина, поседује и апсолутно најчистије и најдоследније и уметнички најубедљивије спроведене оне системе вредности који се у овој награди највише захтевају и имају у виду, а то су системи хумора, емпатије и ведрине“.

Председник жирија Остоја Продановић истиче да је „Смешна страна света“ чудо од хумора, имагинације, песничке вештине и интелигенције, као и да су многе песме вансеријске, тако да без сумње могу ући у сваку светску антологију песама намењених деци. Једну од Трајковићевих песама рецитовала је Елена Јанус, ученица ОШ „Дуле Караклајић“ из Лазаревца.

Награђени писац је истакао да је пријатно изненађен добијањем ове значајне награде. „Кад се више од 40 година бавите хумором онда схватите и прихватите да је хумор жанровски у нашој књижевности скрајнут на маргине, да од тога није изузета ни књижевности за децу. Посебно се захваљујем госпођи Ради Булатовић, изузетно ценим и дивим се на томе што она ради већ 30 година. Захваљујем се граду Лазаревцу и Библиотеци „Димитрије Туцовић“, јер кад год овде дођем увек будем лепо дочекан“, рекао је добитник Сребрног Гашиног пера.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *