Скулптор Илија Филиповић обележио 50 година рада

Изложбом „Човек и камен – сапутници кроз време“, одржаној у уметничкој галерији у Степојевцу, скулптор Илија Филиповић обележио је пет деценија рада.

Велики број уметника, поштовалаца наивне уметности и пријатеља заједно су прославили овај значајан јубилеј. „Било је мукотрпно 50 година радити и живети од скулптуре, међутим драго ми је што сам толико година рада обележио са мојим другарима, пријатељима и родбином“, рекао је Филиповић.

Изложбу је отворила Ивана Јовановић, виши кустос Музеја маргиналне и наивне уметности из Јагодине, где се налази најбројнија колекција Филиповићевих дела. „Свет Илије Филиповића сасвим је специфичан, особен и његов уметнички пут је мало другачији. Афинитет према скулптури није толико уобичајен, с обзиром да је то много захтевнија област која од уметника тражи већу посвећеност, ангажовање и пожртвованост“, истакла је Јовановићева.

Илија Филиповић вишеструки је добитник бројних награда и признања. Учествовао је у преко 30 ликовних колонија, а о његовом уметничком раду похвално су говорили многи ликовни критичари и познаваоци ликовне уметности, сврставајући га у сам врх српске наивe.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *