Сећање на Бранка Ћопића у лазаревачкој библиотеци

Ауторка изложбе је Олга Красић Марјановић, која објашњава да су на изложби приказана до сада необјављена  документа, фотографије и архивска грађа које је писац завештао Српској академији наука и уметностиу Београду.

На изложби је представљено његово детињство у Хашанима, шоловање и одрастање у Бихаћу и Бања Луци, студије у Београду, почетак књижевне каријере, Ћопићеви дани у партизанима, послератни период као и записи из дневника који сведоче о његовој трагичној смрти. На до сада необјављеним фотографијама могу се видети детаљи из његовог рада у уредништву часописа „Пионир“, из сарадње са сатиричним часописом“Јеж“, почетак сукоба са Градским комитетом Савеза комуниста. Ту су и његово путовање у Русију, избор за редовног члана САНУ и други детаљи из његовог живота. На плакатима су уз Ћопићеве портрете , дати изводи из интервјуа у којима је говорио о свом приповедању и књижевним узорима, о својој припадности народу и завичају за које је био нераскидиво везан …

– Да би припремила ову изложбу било је потребно око два  месеца интензивног рада у архиву Српске академије наука и уметности, каже ауторка Олга Красић Марјановић. Она је додала да је Ћопић најпопуларнији, најомиљенији и најпревођенији писац у српској историји, и да је посао око припреме изложбе био иизузетно обиман  јер је требало проћи  и кроз обрађену и кроз необрађену грађу .

Изложба ће у лазаревачкој библиотеци бити отворена до средине априла.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *