Приказан документарни филм „Уметност сећања“ о Миодрагу Живковићу

Документарни филм „Уметност сећања“ о Миодрагу Живковићу, једном од најзначајнијих југословенских скулптора друге половине 20. века, приказан је у Центру за културу Лазаревац и то је прва пројекција након прошлогодишње премијере на фестивалу „Слободна зона“.

Живковићеве скулптуре су метафора онога шта се дешавало на подручјима на којима су подигнути, објашњава ауторка филма Јелена Раденовић. „Професор Живковић, поред тога што је сјајан вајар, он је и један велики човек, тако да је уткао емоцију у сваки бетонски споменик који је направио. Они су заиста импозантни, а то посебно може да се осети када станете испред њих“, каже Раденовић.

Поред споменика у Шумарицама, Живковић је аутор споменика битке на Сутјесци на Тјентишту, Спомен комплкса на Кадињачи, споменика Храбрима у Остри код Чачка и спомен-костурнице у Гонарсу у Италији. Рођен је 1928. године у селу Лесковац код Лазаревца. Био је редовни професор на Факултету примењених уметности у Београду, где је два пута био и декан. Преминуо је 31. јула 2020. године.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *