Представа „На Дрини ћуприја“ – прича о цикличном злу

Мајка близанаца Стоје и Остоје, лепа Фата Авдагина, Лотика, Ћоркан, само су неки од ликова приказани у представи „На Дрини ћуприја“ коју је припремило Српско народно позориште из Новог Сада. Радња која почиње од владавине Мехмед-паше Соколовића и градње моста у Вишеграду протеже се кроз неколико векова и инспирисана је Андрићевим истоименим романом.

Глумац и директор Драме Српског народног позоришта Милован Филиповић рекао је да је представа добила бројне награде и да је ово прво извођење након гостовања у Јужној Кореји: „Представа је вишеструко награђивана, једна од најгледанијих у нашем позоришту и заиста има култни статус“, рекао је Филиповић.

Глумица Гордана Ђурђевић Димић је рекла да је представа изузетно тешка, али да је задовољство играти у њој: „Мост је као мотив веома захвалан. Роман се код Андрића завршава 1914. године, а ми смо догађај продужили до 1992. Испричали смо причу о цикличном злу које, на жалост, не напушта ове балканске просторе. Коканова теза је та да је потребно да деца мало порасту и да поново то циклично зло крене у нови круг“.

Представу o каменој ћуприји и људском животу који се „непрестано троши и осипа“ режирао је Кокан Младеновић. Драматург је Светислав Јованов, сценограф Марија Калабић, а костиме је радила Тања Радишић. Представа је трајала два и по сата и изведена је пред пуном салом Центра за кулутуру у Лазаревцу.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *