Парадигма Милије Белића у Паризу

Скулптура „Парадигма“ је иначе умањена реплика истоимене монументалне скулптуре постављене у центру Лазаревца 2007. године као поклон уметника родном граду.

На салону, који је добио име по изложби Соње и Робера Делонеа „Réalités Nouvelles “ одржаној 1939. године у галерији Charpentier  у Паризу, од основања 1946. до данас излагало је преко 10000 уметника.

Салон, чији је покровитељ француско Министарство културе и који сваке године окупи 400 уметника из целог света – сликара, вајара, графичара, фотографа, видео-уметника, уз посебну секцију посвећену уметности и науци, види у просеку преко 12000 посетилаца.

Током свог вишедеценијског постојања салон је одиграо значајну историјску улогу у промоцији и афирмацији различитих видова апстрактне уметности. Упркос ригорозној селекцији, на салону су учествовали и бројни уметници из Србије, већ од средине педесетих година, наилазећи на недвосмислену подршку за нове тенденције које су у српској уметности представљале опозицију тада владајућем социјалистичком реализму, међу којима су и Омчикус, Михаиловић, Бокшан, Јовановић, Миловановић, итд.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *