Отворена изложба „Један недосањан сан“ уметника Владимира Петровића

Од четвртка, 29. октобра у Модерној галерији Центра за културу Лазаревац отворена је изложба цртежа „Један недосањан сан“, лазаревачког уметника Владимира Петровића.

На изложби су презентовани цртежи новијег опуса уметника, визуелних истраживања дуалитета добра и зла. „Реч је о тежњи човека ка једном архетипском идеалу, циљу /сну,  који смо негде у путу, својом небригом, цивилизацијом или неким историјским околностима изгубили. Кроз сновиђење видимо фрагменте реалног света, садашњости, прошлости, или будућности, који у ствари нису реални, већ метафорички, кроз симболику, постављају одређена питања. С обзиром на технике, евидентни су контрасти црних и белих површина, који истичу сукоб светла и таме,  и у том смислу, сва дела могу да се посматрају и читају двојако. Тај дуализам је присутан у тумачењу сваког од њих. Оштрих црта и снажне експресије, они могу истовремено представљати и клетву и благослов, страдање и поновно рађање, трпљење и спас“, речи су аутора.

Изложба која се реализује уз подршку Министарства за културу и информисање Републике Србије моћи ће да се погледа уз поштовање епидемиолошких мера заштита, обавезно ношење заштитиних маски и уз физичку дистанцу до 10. новембра.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *