Отворена изложба уметности Абориџина „Канинг сточни пут“

На изложби су представљени радови уметника инспирисаних Сточним путем, чија оригинална дела, красе зидове Националног музеја Аустралије. Изложбу је отворио други секретар амбасаде Аустралије Марис Тебецис.

Абориџини из западне Аустралије насељавају пустињске пределе хиљадама година. Крајем 19. и почетком 20. века ширење рударства у западној Аустралији довело је до открића пута којим би стока могла да се помери из Кимберлија до пијаца на југу. Овај пут, као и 54 бунара која су ископана дуж њега, постали су познати као „Сточни пут Канинг“. Сличне сточне стазе су направљене широм Аустралије по абориџинској земљи. Ово је прича о једној од тих стаза, испричана из перспективе Абориџина, по чијој земљи је стаза пролазила. Ово је прича о контакту са Европљанима, о сукобу и опстанку, о егзодусу и повратку. Пре свега, ово је прича о породици, култури и земљи.

Сточни пут Канинг се протеже дужином од 1800 км, од Вилуна до Халс Крика у западној Аустралији и прелази преко традиционалне земље многих уметника који излажу на овој изложби. Данас ови уметници стварају у заједничким уметничким центрима и удружењима која се налазе у местима где они живе.

Изложба се реализује у оквиру „Фестивала страних култура. Дани Аустралије“, који ће се у Модерној галерији Центра за културу Лазаревац одржати од 29. септембра до 9. октобра.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *