Милутин Ранковић у Москви

Промоција књиге „Слово о Милутину“ у библиотеци „Центра словенске културе“ у Москви, организована је 9. новембра 2018. године, када је отворена и изложба скулптура и слика „Милутин и пријатељи“.

О књизи чији је издавач библиотека „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца, као и о сарадњи са Милутином Ранковићем, говорили су Наталија Костјецка, руководилац уметничке организације „Млади 21“, Олесија Белкова, режисерка, Сергеј Иванов, новинар, сликари Анастасија Моргачева, Ана Нељубина и Ксенија Тимофејева. Поред Милутинових скулптура радове су изложили академски сликари из Москве – Марија Смољанинова, Ксенија Тимофејева, Ирина Зимина, Анастасија Моргачева, Ана Нељубина, Татјана Карп, Данил Чашичкин и Димитриј Дурандин.

На Митровдан, 8. новембра, Милутин Ранковић, био је почасни гост прославе заштитника Храма Св. Димитрија у Подворју партријарха Московског и целе Русије, у Митровском – Красногорска област, где је одржао мастер час пред бројном публиком, нарочито децом. Деца су се за ту прилику оденула у руску националну ношњу, док је Милутин Ранковић био одевен у традиционалну колубарску ношњу. Милутина Ранковића, представио је  новинар Сергеј Иванов, а обратили су се и духовник и настајатељ овог Храма. Посматрајући како настаје скулптура деца су певала духовне песме, а кроз два сата настао је свећњак са ликом православног монаха који је потом Ранковић даровао Храму.

За учешће у овим манифестацијама Милутин Ранковић добио је признање од Патријаршијског подворја и Организације „Младих 21“, док је на основу укупног досадашњег рада и оцене квалитета његових скулптура примљен у редовно чланство Интернационалне федерације уметника – Стваралачки савез уметника Русије (секција скулптора), који окупља професионалне уметнике из целог света.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *