Престоница српских вина

Шездесет и пет винарија представило је своја вина на 10. јубиларном Фестивалу српских вина који је у суботу 10. новембра одржан у великој хали СРЦ „Колубара” у Лазаревцу.

Током читавог дана посетиоци, љубитељи вина могли су да дегустирају и купе најбоља вина Србије, од оних са песка Суботице, из винограда ветровитог Баната, из срца Шумадије, винородне Жупе, са светог Хиландара и многа друга.

Присутне су поздравили његово преосвештенство, епиоскоп шумадијски господин Јован, председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић и амбасадор Кубе Густаво Триста дел Тодо , док је Фестивал свечано прогласио отвореним Државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Бојан Стевић.

Поред реномираних српских вина, посетиоци су могли да уживају и у гастрономским специјалитетима, а новина овогодишњег фестивала био је и један од водећих светских произвођача винских чаша, аустријска компанија „Ридл”.

Међу најпознатијим и најпризнатијим српским винаријама свакако су и домаћини. Лазаревачки винари на најбољи начин представили су своје мајсторство и уметност прављања вина.

Лазаревац се одавно уписао на винску карту Србије, а сада има и шампионе. Винарија „Carpe Diem” је на Међународном сајму вина у Бергаму у Италији, са својом етикетом „Kaberne sovinjon 2015“ освојила златну медаљу. Ту је и подрум „Милојевић” из Зеока који бележи изузетне резултате на бројним такмичењима, као и винарија „Зорча”.

Фестивал српских вина у Лазаревцу једна је од најлепших винских манифестација у земљи. Пријатна и непосредна атмосфера између излагача и посетилаца, добра музика и предусретљивост организатора, само су неки показатељи изузетности манифестације. То је свакако догађај о коме се прича, а Лазаревац на овај дан био је престоница српских вина.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *