Милутин Ранковић и пријатељи

Промоција књиге „Слово о Милутину“ вајара Милутина Ранковића, као и изложба „Милутин и пријатељи“ приказана је у лазаревачкој библиотеци где су своје радове изложили и уметници из Русије.

Књига која представља избор из библиографије познатог вајара из Лајковца говори о уметности резбарења скулптура у дрвету. У њој су коришћени одломци из каталога изложби и новинских текстова објављених од 1983. до 2018. године у познатим дневним листовима. Директорка библиотеке „Димитрије Туцовић“, Јасмина Иванковић, прочитала је неколико делова из ове књиге, а затим је то на руском језику учинила Анастасија Моргачова, академска сликарка из Москве, која је са суграђанином и колегом, Анатокијем Васиљевићем Гончаренком, била део Уметничког каравана „Милутин и пријатељи“, који је ових дана путовао широм Србије, приређујући ликовне радионице и посећујући знамените манастире, музеје и историјска места.

Постављена изложба „Милутин и пријатељи“ носи назив по истоименој међународној арт групи, а своје радове изложили су Анастасија Моргачова, Ана Нељубина, Данил Чашичкин, Марја Смољанинова, Ксенија Тимофејева, Ирина Зимина, Димитриј Дурандин и Анатолиј Васиљевић из Москве, Радован Симић из Бијељине и Срба Милошевић из Париза.

Милутин Ранковић се ликовним стваралаштвом, а посебно скулптуром, бави од детињства. Од 1982. године, када је први пут излагао, па до данас имао је више од 250 изложби у земљи и иностранству, а његови радови налазе се у музејима, храмовима, галеријама и колекцијама у Београду, Паризу, Москви, Братислави и др.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *