Изложба „Редукција“ у галерији „Симонида“

Изложба „Редукција“, избор радова из уметничке збирке Центра за ликовно образовање „Шуматовачка“, биће представљена у галерији „Симонида“ и моћи ће да се погледа уз поштовање епидемиолошких мера заштита, обавезно ношење заштитиних маски и уз физичку дистанцу од четвртка, 19. новембра до краја месеца.

Изложбу чине радови Косте Богдановића, Душана Оташевића, Уроша Ђурића, Драгољуба Тодосијевића Раше, Бранка Миљуша, Милана Маринковића Цила, Михаила Петковића, Момчила Антовића Моме, Косте Бунушевца, Зорана Поповића, Миливоја Павловића Мишка, Габријела Глида, Коче Огњеновиће и Маше Миленковић, а избор уметничких радова „представља пресек прикупљачке делатности школе која се на уметничкој мапи Србије позиционирала у доменима савременог визуелног стваралаштва, у различитим уметничким медијима…“.

Центар за ликовно образовање „Шуматовачка“ је градска установа културе, која има статус установе од значаја. Основана је 1948. године под називом Курс цртања и вајања и представљала је једину установу тог типа на простору бивше Југославије, која у делатности обједињује уметност и педагогију. Смештена је у згради оригинално саграђеној као Школа на ваздуху, 1931. године, према пројекту архитекте Игњата Поповића, која је представљала репрезентативни објекат ране модерне. Зграда је измењена осамдесетих година прошлог века, у сагласности са наменом и данас обухвата два објекта у којима се налазе атеље за цртање и сликање, атеље за скулптуру, мозаик и дечије радионице, атеље за графику, иконописање и костимографију, студио за наставу фотографије и дигиталних медија итд.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *