jзложба портрета Владимира Петровића уз поруку Покушаjмо да волимо људе

Као део проjекта „Разговор са уметником“ у Модерноj галериjи у Лазаревцу у среду jе отворена изложба портрета “Лице” лазаревачког уметника Владимира Петровића.

„Влада кадрира своjе моделе, попут фотографа, зауставља их у jедном моменту и онда промишља, не само о њиховоj физиономиjи и изгледу, већ покушава да продре унутар портретисаног лика“, рекла jе Дара Станоjевић, кустос Модерне гачериjе, отвараjући изложбу.

Уз добродошлицу многоброjним посетиоцима изложбе, уметник jе истако да  се на овоj изложби ради о људима коjи су његови приjатељи или познаници, а коjе jе он покушао да дочара тако да они буду ближи публици.

„Како год радио, jедно jе било битно, а то jе да представим човека на наjбољи начин, да само он буде jединствен у времену и простору, да он има одређене особине, како физичке тако и карактерне. Било ми jе важно да пут коjи jа пређем тражећи нешто у том човеку, пређете и ви гледаjући те цртеже. Сваки минут посвећен људима ниjе протраћен минут, jер мање или више, свака уметност се тиче човека и односи се на човека. Ако нема човека у уметности онда она и не вреди ништа и не дотиче нас“, рекао jе Петровић у свом обраћању коjе jе завршио реченицом „Покушаjмо да волимо људе“.

jдеjа проjекта Модерне галериjе и Центра за културу Лазаревац „Разговор са уметником“ jесте да се пружи институционална подршка младим лазаревачким уметницима у домену ликовног стваралаштва, као и да се приближи савремена ликовна сцена младих уметника средњошколскоj популациjи.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *