Данас је Међународни дан матерњег језика

Са циљем да се оснажи свест о националном културном наслеђу, укаже на значај матерњег језика и промовише културална разноликост, земље чланице УНЕСКО-а 21. фебруар обележавају као Међународни дан матерњег језика.

Овај датум одабран је у знак сећања на 1952. годину и студенте убијене у главном граду Бангладеша, који су се борили да бенгалски језик буде усвојен као званични и тако постали симбол очувања културног идентитета.

Библиотека „Димитрије Туцовић“ поставиле је плакате који су израђени у оквиру пројекта „Негујмо српски језик“ и пружила прилику нашим суграђанима да се поново подсете правописних правила и језичке норме. „Пре две године имали смо радионицу и изложбу под називом ‘Негујмо српски језик’, а овог пролећа настављамо са поменутом акцијом. Радионице за лазаревачке основце и средњошколце биће организоване уз подршку Библиотеке града Београда и Министарства за културу“, истакла је директорка библиотеке Јасмина Иванковић.

У многим земљама Европе ученици имају и до девет часова матерњег језика недељно, док је тај број у Србији знатно мањи. Кварењу нашег језика доприноси и прекомерна употреба страних израза и коришћење интернета, док библиотеке остају једино сигурно уточиште лепе писане речи и књижевног језика.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *