Велика улагања Републике у путну мрежу општине Лајковац

Општини Лајковац су „Путеви Србије“ за ову годину одобрили 370 милиона динара за реконструкцију регионалних и локалних путева, што је рекордна сума по питању државних улагања у обнову инфраструктуре општине.

 Завршена је обнова једног од најважнијих регионалних путева, који спаја општине Лајковац и Уб – пролази кроз највеће село лајковачке општине Јабучје и завршава се код језера Паљуви. Укупна дужина је девет километара, а вредност радова 60 милиона динара, извођач „Страбаг“. На деоници од засеока Шеринка до Милановића рампе (улаз у варош Лајковац), ради заштите од подводних вода које су прилично уништиле тај део пута, урађен је тампон метар дебљине, први и завршни слој асфалта.

 У току је реконструкција још једног врло важног путног правца за општину Лајковац, који је спаја са суседном општином Љиг. У питању је траса старе „ћирине“ пруге дужине 12 километара, која се протеже од Латковића (општина Љиг) преко Доњег Лајковца и Пепељевца до Пепељевачке рампе у Лајковцу. Асфалтиран је почетни део од Латковића до Доњег Лајковца дужине три километра, а очекује се да комплетна деоница буде завршена до краја лета. Овај пут се обнавља после 50 година, инвеститор су „Путеви Србије“, а извођач „Страбаг“. Веома је значајан мештанима Доњег Лајковца, Пепељевца и Боговађе, који више неће морати до Лајковца да путују преко Ибарске магистрале, тако да ће им пут бити скраћен и до 10 километара. Уређењем ове трасе добрим делом се санирају последице штете на путевима настале изградњом коридора.

У истом републичком пакету планирано је обнављање регионалног пута од Лајковца до Скобаља, а већ је започета реконструкција локалних путева у општини Лајковац. У току су радови за пут за Вујиће у центру Jабучја (Старо село) дужине 1.300 метара. После тога почиње санација улица у вароши Лајковац, пре свега улице Војводе Путника и Стевана Сремца, а онда санација сеоских путева у Бајевцу и Стрмову. Укупна дужина ове четири деонице је око 4,5 километра.

Председник Општине Андрија Живковић каже да ће до краја године, заједно са улагањима из лајковачког буџета, бити асфалтирано 50 км путева и улица, што је рекордан резултат за општину. До краја године неће бити месне заједнице у Лајковцу која није добила бар 500 метара асфалта у протекле три године.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *