У последње четири недеље 267 позитивних у Лазаревцу, троје преминулих

Хигијенско епидемиолошку ситуацију на територији општине Лазаревац у овом тренутку можемо да оценимо као неповољну са тенденцијом погоршања, рекао је данас епидемиолог Дома здравља у Лазаревцу др Душан Вујновић.

Од 6. марта до 13. јула у Лазаревцу је регистровано 320 позитивних на коронавирус и 12 преминулих од последица оболевања од Covida19.

„У овом периоду имамо два пика. Први се односи на период од 6. марта до 15. јуна, када је евидентиран релативно мало број заражених и оболелих, али највећи број умрлих, девет. Други пик је значајан по томе што из недеље у недељу имамо рапидно повећање броја оболелих, односно позитивних, који се из недеље у недељу удвостручује“, рекао је др Вујновић.

Такође, додао је Вујновић, из дана у дан све већи број долази на преглед у Ковид амбуланте, те се у последњих недељу дана на преглед јавило 689 лица, што дневно износи 98 лица. Он је додо да је то огроман број за општину као што је Лазаревц и велико оптерећење за здравствене раднике.

Од 15. до 21. јуна евидентирана су 24 позитивна лица.  Од 22. до 28. јуна 48 позитивних, од 29. јуна до 5. јула 95 позитивних, а од 7. јула до 13. јула 100 позитивних“, навео је он.

Вујновић је додао да већина позитивних има лакшу клиничку слику и да је мали број хоспитализованих. „У овом периоду бележимо и троје преминулих, нажалост и једно млађе лице“, рекао је он.

У Ковид амбулантама у Лазаревцу и даље може да се тестира највише 40 лица дневно, искључиво са симтомима. Тренутно се не раде комерцијални тестови, јер је велики број индикованих. Сви који желе, комерцијални тест могу обавити у Заводу за биоциде у Београду, рекао је др Јован Милојевић, директор ДЗ “Др Ђорђе Ковачевић”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *