Нова, а већ дотрајала

Само нешто више од годину дана, након што је завршенa петогодишња реконструкција главне, Карађорђеве улице у Лазаревцу, плоче којима је улица поплочана се одвајају, многе од њих су поломљене, а грађани који пролазе улицом свакодневно се жале да она више није довољно безбедна.

Реконструкција Карађорђеве улице у Лазаревцу започета је 2012. године и трајала је пуних пет година. Изведена је у оквиру програма из 2011. године, а на основу кредита коjи jе тада општина Лазаревац узела код банке „Интеса“.

Иако jе првобитно било предвиђено да вредност инвестициjе буде 41 милиона динара колико jе обезбеђено из кредита, та цифра jе далеко премашена, jер jе донета одлука да се уместо гранита, поплочавање изврши браjковачким каменом, коjи jе три пута скупљи.

Према проjекту коjи jе урадио Институт „Кирило Савић“ из Београда, за модернизациjу пешачке зоне, утрошено је преко 4.000 квадратних метара наjквалитетниjег камена из Браjковца.

Председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић је рекао да је већ разговарао са руководством „Колубара-Грађевинара“ о уоченим пропустима: „Током ове године имали смо неколико ледених дана и приликом чишћења леда на више места су померене камене плоче. У понедељак радници ће изаћи на терен и у року од неколико дана поправиће оно што је оштећено“.

Проjектом jе предвиђено да се у Карађорђевоj улици налазе две фонтане, трг у централном делу, извођач радова је „Колубара-Грађевинар“ са којом је потписано седам уговора у износу од око 100 милиона динара. Још увек не постоји конкретан датум, али изградња фонтане према најавама челника општине требало би да буде у овој години. Идеја је и да се подигне спомених Кнезу Лазару код Рударске чесме, који ће постати нови симбол Лазаревца.

Како објашњава Синђелић, улица Краља Петра и улица Карађорђева биће повезане пешачком зоном, док је коловоз код ТЦ „Миленијум“ остао како је и некада био због лакшег прилаза, а по пројекту реконструкције главне улице тај део није био ни предвиђен да се ради.

Тренутно су у току радови у улици Краља Петра, а како предсник општине каже, планови су велики, а колико ће коштати још увек се не зна: „Планирамо да поставимо дрворед и са леве и са десне стране улице, уздужна паркирања, поновну реконструкцију самих коловозних трака, тако да цифру не можемо још увек да кажемо, јер ће један део новца да уложи и град Београд. Свакако, та улица биће комплетно реконструисана“.

Што се тиче дрвореда који је посечен, Синђелић објашњава да је комисија утврдила да је дрвеће било труло и да је била неопходна замена свих стабала.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *