Уређење корита Колубаре у Лајковцу

Настављени су радови на уређењу корита реке Колубаре, а ово је друга фаза, сада на потезу од Јолића воденице до старог гвозденог моста у дужини од око 300 метара. Општина Лајковац у сарадњи са предузећем „Србијавода“ ушла је у ове радове вредне 18 милиона динара које изводи ваљевска фирма „Ерозија“.

Председник општине Лајковац Андрија Живковић рекао је да ће, када се добије сагласност „Србијавода“, почети и уређење шеталишта на једној страни банкине на реци Колубари од старог гвозденог моста до Јолића воденице у дужини од 750 метара. „Простор на банкини у ширини од три метра биће поплочан штампаним бетоном, а један део ће бити одвојен за тим стазу. У првој фази биће урађено 700 метара, а надам се да ћемо у наредној години одвојити још новца и завршити бар једну читаву страну. У летњим месецима грађани често долазе на реку Колубару, тако да се надам да ће ово што управо радимо, заједно са шеталиштем, сигурно подићи ниво туризма, тако да ће наши грађани бити задовољни са оним што смо урадили“, рекао је Живковић.

Ови радови допринеће и заштити у периодима године када река Колубара има изузетно висок ниво водостаја. „Колубара ће имати већи проток воде и неће бити толико задржавања. Биће ојачане обале, односно насипи, тако да смо и тај сегмент овим пројектом обухватили“, закључује Живковић.

Након уређења обала реке Колубаре биће уклоњен сав шут, а уз консултацију са власницима парцела на којима су изграђене сојанице приступиће се и њеном пејзажном уређењу.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *