Изградња водоводне мреже у Јабучју

Више пута је констатовано да је главни проблем лајковачке општине водоснабдевање. Због тога се руководство општине Лајковац посветило решавању овог проблема и претходних неколико година и ове године, а 2019. се велики део буџета усмерава на радове из области водоснабдевања. Руководство је јуче обишло радове у највећем селу Јабучју, где је започета изградња водоводне мреже за Доњи крај, а председник општине Андрија Живковић том приликом је изјавио:

-Пре две године урађен је бунар у центру Јабучја, у порти цркве, а направљено је и мини-постројење за пречишћавање воде. Ове године издвојили смо 15 милиона динара (са ПДВ-ом) за прву фазу изградње цевовода који ће бити спојен са бунаром. Дужина ове трасе је 3.200 метара, а пролазиће кроз центар села: поред амбуланте, игралишта и даље ка засеоку Доњи крај. Радове изводи предузеће „Леон“ из Уба, завршетак очекујемо за 15-20 дана. Тиме ће се стећи услови да овај део Јабучја добије воду. Након изградње цевовода следе прикључци које ће радити наше комунално предузеће. Али, нећемо ту стати. Крајем децембра 2018. потписали смо са ЕПС-ом Анекс 4 Уговора за пресељење Малог Борка из 2008. године, којим је опредељено још 70 милиона динара за решавање водоснабдевања Јабучја. Очекујемо да ове године крену радови за Гај, Жуто брдо, Старо село и Горњи крај, чиме ће две трећине Јабучја бити снабдевено питком водом. Онда ће нам остати део села најближи Убу, Виш, тај део планирамо 2020. године. У склопу Уговора о пресељњу насељеног места Скобаљ, чије потписивање очекујемо ових дана, уградили смо ставку од 70 милиона динара за цевовод у Вишу, једну препумпну станицу и бунар у Горњем крају сличног капацитета као код цркве. То значи да до краја 2020. године очекујемо да у Јабучју буде заокружено водоснабдевање.

Упоредо се интензивно ради на другом крају општине, који ће бити прикључен на хидросистем Стубо-Ровни. У питању су села Словац, Ратковац, Маркова Црква и Стрмово, а укључујући и Врачевић, Боговађу, Доњи Лајковац и Пепељевац председник Живковић очекује да све буде завршено у току 2020. године. Упоредо са тим иде и водоснабдевање града, уз помоћ државе која тренутно пројектује цевовод ка Лајковцу, тако да у истом периоду треба да буду решени и варош Лајковац и Ћелије. „Тако да се надам да ће у наредне три године бити решен горући проблем општине Лајковац, а свих 18 месних заједница добити нову водоводну мрежу и бити нормално снабдевено питком водом. То је један од највећих подухвата у нашој општини у последњих 20-30 година“, закључио је млади и агилни председник Андрија Живковић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *