Епидемиолог: Несигурна хигијенско-епидемиолошка ситуација на територији Лазаревца

Пандемија вируса COVID-19 и даље траје, а хигијенско-епидемилошка ситуација на територији општине Лазареваца може да се прогласи као несигурна, са тенденцијом погоршања, што је уобичајено у условима епидемије, рекао је епидемиолог др Душан Вујиновић.

Он је рекао да је до сада регистровано 47 позитивних, док је преминуло девет лица. „Сваког дана вршимо преглед и тријажу пацијената и морамо да констатујемо са задовољством да их је сваког дана све мање. Јуче је у Србији био први дан када је број заражених био мањи од сто, а епидемија се одјављује када континуирано у периоду од пет до десет дана нема ни једног новооболелог“, објашњава доктор.

Од 4. маја на територији Србије кренуло је масовно тестирање становништва, како би се утврдио степен колективног имунитета и проценат асимптоматских случајева заражених коронавирусом, а на основу ова два параметра добиће се процена ризика у случају другог таласа пандемије. „Ако се овим тестирањем утврди да је више од 50 процената становништва већ стекло колективни имунитет, опасност од другог таласа епидемије је много мања. Ако је број мањи од 50 процената, постоји велика опасност да се понови други талас. Не мора да значи да ће да се јави одмах, али може да се јави на јесен, када се са јужне хемисфере вирус врати поново у северне делове хемисфере. Тада може да наступи удружено, као што је био случај у Италији, где смо у исто време имали епидемију сезонског грипа који је одмах наследила корона инфекција“, каже др Вујиновић.

Он додаје да је у протеклим епидемијама сезонског грипа умрло више људи него од коронавируса, али да је коронавирус, због тога што је нов и што се брзо шири, изазвао много већу пажњу јавности. И поред попуштања мера, важно је и даље држати социјалну дистанцу, а посебно морају бити обазриви старији људи, јер су они и даље најугроженији.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *