Додељене Видовданске награде

ГО Лазаревац и ове године поводом Видовдана, Дана општине Лазарвац,  доделила је Видовданске награде онима, који су на предлог грађана, а по одлуци Комисије за доделу јавних признања ГО Лазаревац, најзаслужнији.

Свечаности су присуствовали представници Владе Републике Србије, представници општина, свештенство Српске Православне Цркве, представници државних органа и јавних установа, јавних предузећа и средства јавног информисања.

Након свечане Седнице Скупштине одржане у Центру за културу ове године традиционалне Видовданске награде добили су:

У области противпожарне заштите награда је припала Саши Николићу из Лазаревца, командиру ватрогасно-спасилачког одељења, Ватрогасно-спасилачке јединице Лазаревац за дуги низ година изузетних резултата на бројним интервенцијама и свим другим задацима, за стручност, храброст и пожртвовање.

У области стваралаштва младих награђене су Вера Павић из Лазаревца, ученица генерације Гимназије у Лазаревцу која је на бројним такмчењима током школовања постигла одличне резултате, који су јој омогућили директан упис на Биолошки факултет, смер молекуларна биологија и физиологија, као и Милица Бабић из Великих Црљена, студенту мастер Академских студија Правног факултета Универзитета у Београду, за изванредне резултате остварене током  школовања и студија.

Видовданска награда ГО Лазаревац ове године уручена је Потпредседнику Владе Републике Србије и Министру Унутрашњих послова Небојши Стефановићу, за допринос развоју општине Лазаревац, како у областима за које је задужен као потпредседник Владе и Министар унутрашњих послова, тако и у свим другим областима друштвеног и привредног живота. У образложењу награде се наводи да је безбедност грађана, посебно оних најмлађих подигнута на највиши ниво, као и да су више пута успешно спроведене акције хапшења нарко дилера и склањања наркотика са улица. Затим је речено да је уведен најсавременији систем видео надзора као превентива за спречавање свих врста понашања, која могу да угрозе безбедност грађана и имовине, а посебно деце. Поред наведеног, истакнута су и залагања у реализацији бројних капталних пројеката, као и посвећеност током поплава које су 2014. године погодиле нашу општину.

Стефановић је, захваливши на указаној части, истакао да је посебно поносан на општину Лазаревац и то из разлога што и поред озбиљних радова и инвестиција које се реализују, општина не заборавља најважнију ствар, а то су како је рекао, људи попут Вере, Милице и Саше, који јесу будућност наше земље.

„Намеравам да и Градоначелника, који је пореклом из Лазаревца и многе друге уредно подсећам да се врате у свој Лазаревац, да донесу нешто и да сваке године можемо да кажемо да смо нешто више урадили и оставили овом граду“.  Стефановић се финансијског дела своје награде одрекао за помоћ деци страдалих припадника МУП-а.

На свечаној седници Скупштине ГО Лазаревац која је претходила додели Видовданских награда, председник скупштине ГО Лазаревац Томислав Рикановић у свом обраћању осврнуо се на историјат Лазаревца и захвалио најзаслужнијима за развој града, рударима Колубаре.

„Велику захваност желим овом приликом да искажем и свим претходним  руководствима локалне власти у Лазарвцу, који су своје идеје и визије уградили у овај наш прелепи Лазаревац  чинећи га лепшим местом за живот свих нас“.

Рикановић је захвалио  својим колегама одборницима на досадашњем  заједничком раду  и залагању које, како је истакао, показују у циљу побољшања услова живота свих грађана наше општине. Посебне честитке он је упутио добитницима Видовданске награде и Дан општине Лазаревац честитао свим суграђанима.

Председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић, уз честитке награђенима, али и свим Лазаревчанима, подсетио је на све оно што је у последњих годину дана урађено на побољшању услова живота у општини.

„Малена група људи 1889. године сабрала се, покренула иницијативу, да се тада безименој варошици, у част сланог кнеза Лазара да име Лазарвац.  Овај историјски податак нисам испричао ради пуког подсећања на историју, иако је она веома важна.  Испричао сам ово због друге чињенице, а то је да много тога зависи од нас самих  и од наше иницијативе. По угледу на ову малу групу људи, која је преузимајући ствар у своје руке основала овај град, локална власт коју предводим руководи се истом идејом: “Не чекај да ти нешто падне са неба, већ учини све што је до тебе  да ствари мењаш на боље“, рекао је у свом обраћању Синђелић.

Видовдан, Дан општине Лазаревац, отпочео је светом Литургијом и полагањем венаца у крипти храма Светог Великомученика Димитрија, а читав програм обележавања Дана општин Лазаревац обухватио је бројне културно -уметничке програме.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *