Бесплатна eдукација родитеља и подела ауто седишта

Републичка Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са ГО Лазаревац организовала је данас едукативно предавање о значају и правилној употреби ауто седишта, а том приликом подељено је 40 ауто седишта намењених најмлађим учесницим у саобраћају. Двадесет седишта обезбедила је Агенција, док је куповину других двадесет финансирала ГО Лазаревац.

„Лазаревац је једна од водећих општина у Србији када је у питању брига о учесницима у саобраћају, што је предуслов за добру сатадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја на путевима Србије“ рекао је Милан Илић саветник директора Агенције.

„Агенција већ дуги низ година ради истраживања која су показала да је у Србији употреба дечијег заштитног система тек на трећини. Оно што је поражавајуће, од те трећине у 90 процената, родитељи не користе правилно ауто седишта.  Агенција је и ове године расписала пројекат у оквиру којег у 30 локалних самоуправа дели седишта, а оно што је разлика у односу на претходне године јесте обезбеђена и едукација родитеља“, рекао је Илић.

Председник ГО Лазревац, Бојан Синђелић подсетио је да је Лазаревац међу првим, ако не и прва општина у окружењу која је још пре неколоико година почела са поделом бесплатних ауто-седишта.

„То је пре свега важно да би се избегле све оне нежељене последице које се дешвају у саобраћају. Сада је то и законска обавеза,  а то значи да су родитељи дужни да поседују ауто-седиште у свом  возилу и ми, преко нашег Савета за безбедност саобраћаја  покушавамо да едукујемо родитеље како би се избегле све нежељене последице“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *