Асфалтирање 5.200 метара Старе обреновачке пруге

У селу Јабучју, засеоку Доњи крај, јуче је почело асфалтирање друге деонице регионалног пута Лајковац-Скобаљ, познатијег у народу као Стара обреновачка пруга. Дужина овог дела пута је 5.200 метара, док је у првој фази реконструисано и асфалтирано 3.100 метара, укупно 8,3 километра. Ова значајна саобраћајница често се користи за камионски превоз до копова „Колубаре“, као и за организован аутобуски превоз радника, тако да је врло оптерећен. Радове је обишао заменик председника Ненад Џајевић са сарадницима, одборницима из овог краја и представницима Месне заједнице Јабучје и том приликом изјавио:

– У питању је важна саобраћајница, значајна за мештане Јабучја и Скобаља као веза са Лајковцем, као и за Лајковчане, за све оне који путују на посао у угљенокоп „Тамнава западно поље“. Сада се ради први слој асфалта на деоници од 5.200 метара, а одмах затим ће ићи и завршни слој. У питању је једна од инвестиција из пакета који је општина Лајковац добила од ЈП „Путеви Србије“, у којем су три велика регионална пута и девет локалних. Подсетићу да је завршен регионални пут Лајковац-Паљуви кроз центар Јабучја, затим Стара ћирина пруга од Латковића, преко Доњег Лајковца, Боговађе и Пепељевца до Лајковца. У самом Лајковцу реконструисане су улице Стевана Сремца, Дубравска и војводе Путника. Завршен је плато код нове пијаце, пут за Вујиће и пут за Смиљаниће у Јабучју. Остало је још да се заврши пут у Петровићима у Бајевцу, за Поповиће у Степању и Гајски пут између Стрмова и Придворице. У току су припремни радови на ова три пута тако да убрзо очекујемо и асфалтирање.

Oдборник из Јабучја Јордан Јовановић каже да је пут најзначајнији за раднике Колубаре јер се отвара ново „Ц поље“, а значајан је и за домаћинства због везе са Ибарском магистралом и за одлазак на пијацу у

Црљене. „Пут је био доста оштећен због радова у „Колубари“, било је опасних деоница које су потонуле. Мештани нису очекивали да ће бити овако добро урађено, детаљно, са два слоја асфалта, урађени су нам и канали и сигуран сам да ће овај пут дуго трајати.“

Вредност реконструкције Старе обреновачке пруге је око 130 милиона, а свих радова финансираних од ЈП „Путеви Србије“ у 2019. години укупно 370 милиона. Извођач радова је „Штрабак“.

PR агенција „Приступ“

Фотографије: Милован Миловановић

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *